6 Ekim 2012

Zehir Ustası - Maria V. Snyder



Kitap: Zehir Ustası
Yazar: Maria V. Snyder
Yayıncı: DEX
Yayın Tarihi: Eylül 2012
Sayfa Sayısı: 378
Tür: Fantastik, Romantizm, Macera, Genç Yetişkin

Celladına âşık olsan, hapisten kaçar mıydın?

 Hızlı bir ölüm mü isterdin, yoksa yavaş yavaş öldüren bir zehir mi içerdin?
Yelena idam edilmek üzereyken sıradışı bir teklif alır: Ixia'nın yeni komutanı Ambrose'un çeşnicisi olmayı kabul ederse, hapisten kurtulup en güzel yemekleri yiyecek ve sarayda yaşayacaktır. Ama komutanın en güvendiği adamı Valek, Yelena'ya Kelebek Tozu adında bir zehir içirir. Böylece Yelena Valek'ten her gün panzehir almak zorunda kalacak aksi takdirde ölecektir.
Yelena zehir konusunda eğitimler alır ve giderek uzmanlaşır; sarayda dostlar edinmeye bile başlamıştır. Fakat bu kez de yetimhanedeki korkunç geçmişi Yelena'nın peşini bırakmaz. Çok geçmeden, yeni askeri yönetime isyan eden suikastçılar ve görüldüğü yerde vurulması emredilen büyücüler de, Yelena'nın düşmanları arasına katılır.
Zehir Ustası, Maria V. Snyder'in sürükleyici, özgün ve ayrıntılarıyla büyüleyen fantastik üçlemesinin ilk kitabı.

Orta çağda geçen romanlara oldum olası hayranımdır. Dönemin şartlarına uygun kıyafetleri, ahlak kuralları, dünyanın teknolojiden uzak saf güzelliği öyle güzel aktarılır ki okuyucuya, o dönemde yaşayası gelir insanın. Diğer yandan olumsuzlukları da vardır tabii. "Ah şimdi telefon olsaydı arardı onu." dediğimiz zamanlar olur bazen. Ya da "Tıp ilerledi, bizim zamanımızda kesin kurtarırlardı." deriz ölen bir karakterin ardından. Çok az fantastik roman eski zamanlarda geçer. Ve çoğunun da tadı damağımızda kalır. Bkz: Cehennem Makineleri. Belki de bu kitabın bendeki artılarıdan birisi de bu olmuştur.

Bu romanda da orta çağın getirdiği şartlar okuyucuya çok güzel aktarılmış. Yelena'nın kaldığı hapishanenin ne kadar iğrenç olduğu, insanların nasıl tuvaletlerini hapsedildikleri o küçücük yere yaptıkları, o yerin hiç temizlenmemesi, Yelena'nın neredeyse 1 yıldır yıkanmamış olması... Kısacası Yelena'nın durumunu en ufak detaylarına kadar anlatmış yazarımız xD (Bundan çıkartılacak sonuç: Orta çağda her tarafı pislik götürüyormuş yahu o_O )

Kendini idama hazırlarken, Valek'in gelmesiyle yeni bir çıkış yolu buluyor karakterimiz. Kralın tahttan indirilmesiyle yeni bir rejime geçen Ixia adlı ülkede artık kadınlar ve erkekler aynı işlerde çalışabiliyor. Adam kayırmadan, herkes ne kadar başarılıysa o kadar iyi görevlere getiriliyor. Ülkenin başına geçen Komutan Ambrose'un çeşnicisi ölünce, komutanlar tarafından yazılan yeni davranış yönetmeliği gereğince çeşnicilik görevi infaz sırası gelen Yelena'ya teklif ediliyor. Yelena ölüme bu kadar yaklaşmışken kendisine teklif edilen bu göreve dört elle sarılıyor.

Yelena infazdan yırttı, ama şimdi her gün zehirli bir şey yiyip ölme ihtimali var. Bu da yetmiyormuş gibi karakterimiz, intikam için peşine düşen öldürdüğü adamın babası General Brazell ile ve nedenini bilmediği bir sebepten dolayı komşu ülke Sitia'dan onu öldürmek için gönderilen büyücülerle uğraşmak zorunda. Ah bir de onu kaçmasın diye zehirleyen yakışıklı Valek'e aşık olmaması gerekiyor! (Ahh ben aşık oldum bile *-*)

Aksiyon dolu bir hikayeye hazır olun! Ölümle her an burun buruna gelen bir karakterin gözünden anlatılan roman kesinlikle büyüleyici! Zeki ve güzel Yelena ve ülkenin en büyük suikastçisi ve zehir ustası olan Valek'in macerasına siz de katılın! (Of of of! Tekrar tekrar okuyası geliyor insanın =P )

Kısacası, kitaba bayıldım! Konusuyla, anlatımıyla, çevirisiyle, hatta DEX'in yaptığı kapağıyla mükemmeldi. Kapak orjinalinden farklı da olsa bana Yelena'nın saraydaki hayatında yaşadığı gizemi hissettirdi. Bu türde romanları seviyorsanız kesinlikle okuyun derim.

Umarım DEX serinin diğer kitaplarını arayı uzun tutmadan çevirir. Yoksa dayanamayıp ingilizce okuyacağım T_T




Serinin Tüm Kitapları:
1) Zehir Ustası
2) Büyü Ustası
3) Ateş Ustası

Serinin ayrıca birisi Valek'in gözünden okuyucuya aktarılan 3 adet yan hikayesi bulunmakta. Keşke DEX onları da çevirse...

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder