9 Mart 2013

Yerkara - Brodi Ashton


Kitap: Yerkara
Yazar: Brodi Ashton
Yayıncı: DEX
Yayın Tarihi: Ocak 2013
Sayfa Sayısı: 334
Tür: Genç-Yetişkin, Fantastik, Romantizm

Aşk, ölümsüzlük ve kaybedişin dramatik hikâyesi.
Nikki altı ay önce, birden ortadan yok olmuştu. Nikki bu süre boyunca yerin altında, Yerkara adı verilen bir diyarda yaşamıştı; zaman burada farklı işliyor, bambaşka yollarla besleniliyordu.
....
Nikki, Yeryüzey'e, eski yaşamına ve sevgilisi Jack'e veda etmek için geri döndü. Geçmişi unutmak ve hayatına devam etmek istiyor ama Yerkara'ya döneceğine söz verdi. Çünkü Cole onu bekliyor.
Cole, Nikki'yi baştan çıkarıp Yerkara'ya gelmesi için kandırmıştı. Şimdi de Yerkara'nın yönetimini ele geçirmeye karar verdi ve bunun için Nikki'ye ihtiyacı var:
Nikki Yerkara'ya dönüp Cole'un kraliçesi mi olacak, yoksa Yeryüzey'de Jack'le mi kalacak?

Nikki bir asır boyunca Yerkara'da Cole ile kaldı. Cole ondan beslenirken bir asrın sonunda ölmüş olmalıydı. Ama Nikki hayatta ve Yeryüzey'e geri dönmek istiyor. Çünkü tüm sevdikleri orada; Babası, kardeşi Tommy, en yakın arkadaşı Jules ve aşık olduğu erkek Jack. Nikki bir asır boyunca Jack'in hatıralarıyla yaşadı ve ona hala aşık. Peki ilişkileri kaldığı yerden devam edebilir mi? Nikki sevdiklerine kendini affettirebilir mi? Ya Yeryüzey'de sadece 6 ay kalabilecekse... Yaşamak için sadece 6 ayınız kaldığını bilseniz siz ne yapardınız?

Vampirler, kurt adamlar, cadılar hatta uzaylılarla ilgili pek çok fantastik seri okuduk. Ancak yazarların çok azının yanaştığı yunan mitolojisi kadar malzemesi bol ne var ki? Hal böyleyken ne yazık ki çok fazla mitolojiye yönelen yazar göremiyoruz. Okuduğumuz pek çok kitap ise bizi tatmin etmeye yetmiyor. Brodi Ashton yunan mitolojisine öyle eşsiz bir yorum getirmiş ki hayran kalmamak elde değil. 

Hades ve Persephone'un hikayesini çoğunuz bilirsiniz. Ancak bilmeyenler için söylemekte fayda var:



Zeus ve Demeter'in güzeller güzeli kızı Persephone, Hades tarafından yeraltına kaçırılır. Persephone burada Hades'in sunduğu narlardan yer. Ancak Persephone'ın bilmediği şey yeraltı dünyasında bir şeyler yiyenlerin yeraltı dünyasından ayrılamayacaklarıdır. Böylece Persephone. Hades'in karısı ve Ölüler Diyarı'nın tanrıçası olur. Demeter bu durumu öğrendiğinde kızını kurtarmaya karar verir. Hades'e kızını bırakması için ısrar eder. Böylece Persephone yılın 3 ayını Ölüler Diyarı'nda diğer 9 ayını ise yeryüzeyde geçirmeye başlar. İşte bu 3 ayda Demeter kızını göremediğinden üzülüp toprağa küstüğü için Kış yaşanır.


Bu mitten yola çıkan yazarımız Ölüler Diyarına Yerkara ismini vermiş. Ancak burada yaşayanlar ne tanrı ne de ölü. Kendilerine sonsuzyaşamcı diyorlar ve insanların enerjilerinden besleniyorlar. İşte böyle bir yerden yeryüzeye çıkan Nikki için dünyada sadece 6 ay geçti. Ancak o tam 1 asır yerkarada yaşadı. Neredeyse tüm enerjisini, hatıralarını ve duygularını kaybetti. Şimdi hepsini geri kazanmaya çalışıyor.

Yazar bu kitapta bize pek çok duyguyu yansıtmaya çalışıyor. Gerçek aşkı, dostluğu, özlemi, kaybı bize hissettirmeyi başarıyor. Nikki ile birlikte yeni duygular kazanıyor, kendimize "ben olsaydım ne yapardım?" sorusunu sormadan edemiyoruz. Nikki'nin Cole için hissettiklerinin boyutu ile Jack'e olan aşkını sorguluyor ve 6 ayın sonunda nerede ve kiminle kalacağını merak ediyoruz. Evet! Ortada yine bir aşk üçgeni var. Ve kızımız hangi tarafı seçeceğine karar vermekte zorlanıyor.

Yazarın yunan mitolojisine böyle eşsiz bir bakış açısı getirmesi mitlere olan zaafım düşünülürse beni etkilemeyi başardı. Başlarda her ne kadar sıkılmış olsam da sonlarına doğru kitabı elimden bırakamaz oldum. Ve öyle bir sonla bitti ki! Okuduğunuzda eminim siz de çok duygulanacak, kitabı duvarlara vurmak isteyeceksiniz. 

Yazarın tarzını da beğendiğimi söylemeden edemeyeceğim. Bize Nikki'nin hem yerkaraya gitmeden önceki son 6 ayda yaşadıklarını hem de oradan çıktıktan sonrasını aktarmak için çok güzel bir teknik kullanmış. Zaman geçişlerinde kafanızı kesinlikle karıştırmadığı gibi doğru yerlerde bunu yaparak okuyucuyu meraklandırmayı başarıyor.



Yerkara, 3 kitaplık serinin ilk kitabı. Serinin ikinci kitabı Everbound geçen Ocak ayında yurtdışında çıktı. Ülkemizde ne zaman çıkacağı belli olmayan kitabı şimdiden okunacaklar listeme ekledim =)

Not: Adımı bad boy Cole takımına yazdırmak istiyorum =D Ahhh Cole ♥ ♥ ♥

4 yorum :

  1. malzesef uzun zamandır okuyamıorum büyük kayıp diye düşünüyorum inşallah yakında...

    YanıtlaSil
  2. :D yer karayı okudum cok guzeldi 2.kitabı ne zaman çıkacak türkiyede

    YanıtlaSil
  3. ne yazık ki ben de bilmiyorum :( dex biz okurlarını çok bekletmez ;)

    YanıtlaSil