12 Mayıs 2013

[Blog Tur] İnsan Sürümü: 0.4 - Mike Lancaster | Yazar Tanıtımı


Benim adım Kyle Straker ve ben artık yokum!

Kitap: İnsan Sürümü: 0.4
Orjinal Adı: 0.4 It's a Brave New World
Yazar: Mike Lancaster
Yayıncı: Altın
Yayın Tarihi: Nisan 2013
Sayfa Sayısı: 224
Seri Adı: Point 4
Tür: Bilim-Kurgu, Macera, Genç-Yetişkin
Goodreads | Okuoku | D&R

Puanım:
 

Kyle Straker'ın eski kasetlere okuduğu hikâye böyle başlıyor.
Bu kasetlerin düzmece olduğunu düşünebilirsiniz. Ama ya değilse?
Ya içlerinde geçmiş dünyanın tarihi gizliyse?

İnandığınız ya da bildiğinizi sandığınız her şey koca bir yalandan ibaretse?
Peki ya siz?
Her şeyin yalan olduğu bir dünyada, siz gerçek olabilir misiniz?

Kitabın konusuna geçmeden önce geçen cuma derste anlatılan bir konudan bahsetmek istiyorum. Bilmeyenler için söyleyeyim Bilgisayar Mühendisliği 3. sınıfım. Geçen derste hard disklerin ömrünün tükendiğinden ve  solid state disklerin daha da yaygınlaşacağından bahsetti hocamız. Ancak gelişen teknoloji ve her gün artan bilgiler düşünüldüğünde bunların da ötesine geçmeyi planlıyorlar. Peki bu nasıl olacak? HDD ya da SSD'nin aksine canlı veri depolayıcılar icat edilerek. Canlısı olur mu onun dediğinizi duyar gibiyim :) Kendinizi düşünün. Her bir hücrenizde sizce kaç GB veri depolanabilir? Yapılan araştırmalara göre bir gram DNA üzerine 455 milyar gigabyte veri kodlanabiliyor. Ve bilim insanları şu an moleküler yapıda veri depolayıcılar icat etmeye çalışıyor. Bu hızla giderlerse bundan 200 yıl sonra belkide torunlarımızın zamanında bunu başaracaklar bile.

Matrix filmini izlemeyeniniz yoktur sanırım. İnsanların beynine doğrudan bilgi yüklerler ve Neo karakterinin "Jiu Jitsu biliyorum" lafı pek bir ünlüdür. Filmin bilim adamlarına ilham kaynağı olup olmadığı bilinmez ama ileride insanların beynine doğrudan veri yükleneceğini söyleyen birileri çıkarsa hiç şaşmayın :) Bu gereksiz bilgiyi de sizlerle paylaştıktan sonra artık gönül rahatlığıyla kitabın konusunu anlatabilirim =P

Kyle Straker, 15 yaşında küçük bir kasabada yaşayan kendi halinde bir gençtir. Sıkıcı hayatlarını sözde reklendirmek adına her sene düzenlenen ve büyük bir keyifle izlenen Yetenek Yarışması'nın o sene hayatını tamamen değiştireceğinden habersizdir. Kyle'ın arkadaşı Danny o sene yarışmaya katılmaya karar verir. Hipnoz yapabildiğini ilk söylediğinde arkadaşlarının hiç biri buna inanmasa da yarışmada Kyle, en iyi arkadaşının kız arkadaşı Lilly ve iki yetişkin bu ilginç gösteride gönüllü olmayı kabul eder. Hipnoz başlar, Kyle hafiflediğini gerçekten işe yaradığını içten içe fark eder ve sonra hepsi uyanırlar. Danny de dahil kasabadaki herkes donmuştur! Başta bir tür şaka ya da hipnozun etkisi olduğunu düşünseler bile gerçek hiç de öyle değildir. Sadece insanların değil tüm teknolojik aletlerin, telefonların çalışmadığı bu yeni dünyada aslında kendileri hakkında çok büyük bir gerçek olduğunu öğrenecek ve hayatta kalmak için ellerinden geleni yapmaları gerekecektir.

Yazar, Kyle'ın hayatına yıllar sonra bir çeşit araştırmaymış gibi bakıyor ve bu farklı anlatımı hem ilginizi çekip hem de komik yorumları sayesinde eğlenmenizi sağlıyor. Anlatımın böyle güzel ve akıcı olması 220 sayfacık kitabın çabucak bitmesine ve daha fazlasını istemenize sebep oluyor. Kitabın hem eğlendiren, hem şaşırtan hem de düşündüren bir konusu var. Ortalarına geldiğimde az çok ne olacağını tahmin etsem bile bu beni okumaktan soğutmadı, aksine daha çok meraklanmama ve bu yeni dünyayı sorgulamama sebep oldu. Kitap bittiğinde "vay canına!" dedim ve seri olduğunu gördüğümde çok sevindim. Geleceğin neye benzeyeceğini merak mı etmiştiniz? O zaman bu kitap tam size göre! Mike'ın alternatif geleceğinin ileride gerçek olmayacağını kimse söyleyemez.

Kitapta saçma bulduğum ter bir yer vardı. O da Kyle karakterinin aşırı zeki ve bilgili olmasıydı. Hadi ama Mike! 15 yaşında bir dahi yaptın çocuğu! Meğer çocuk bu günleri bekleyerek tonla konu çalışmış. Ne çok şey biliyordu öyle!

"Işık insana güven veren, korkularını gideren bir şeydir. Ve insan bunu çok küçük yaşta öğrenir.
Çünkü ışık, her çocuğun odasındaki "öcüleri" def eden şeydir!
O öcüleri kovalayan sihirli hareketin ne olduğunu ise her anne baba bilir.
Basarsın bir düğmeye!
Ortalık aydınlanır.
Ve ne öcü kalır, ne möcü!
Ne var ki o gün, ışık problemin ta kendisiydi."
Kyle | Sayfa 153

Kitabı merak edenler için Altın Kitaplar desteğiyle yaptığımız çekiliş Çarşamba gününe kadar devam ediyor. 5 kişi bu güzel kitabı kazanma şansı bulacak! Kaçırmayın derim ;) Rafların Arasından blogundaki çekilişe katılmak için tık!



Yazar Tanıtımı


Bilimkurgu sevgisini, küçük yaşta okuduğu Güliver'in Gezileri, Dünyalar Savaşı, Dünyanın Merkezine Seyahat gibi kitaplarla pekiştiren ve Doctor Who, Gerry Anderson serileri, Quatermass filmleri ve Uzay Yolu izleyerek büyüyen yazar Mike Lancaster, Huntingdon, Cambridgeshire'da dünyaya gelmiştir. Eşi, çocukları ve bin bir çeşit ev hayvanıyla birlikte Cambridge'te yaşamaktadır.



09-13 Mayıs Tur Programı

01 Mayıs raflarinarasindan.blogspot.com  |  Kitap Yorumu - Çekiliş
02 Mayıs sssuigenerisss.blogspot.com  |  Kitap Yorumu - Ön Okuma
03 Mayıs mirielenda.blogspot.com  |  Kitap Yorumu - Yurtdışı Kapakları
04 Mayıs thcodex.blogspot.com |  Kitap Yorumu  -  Yazar Tanıtımı
05 Mayıs pinucciasbooks.blogspot.com  |  Kitap Yorumu - Yazarla Söyleşi

3 yorum :

  1. "Ve ne öcü kalır, ne möcü!" Nedense Kyle'ı şimdiden sevdim :D

    YanıtlaSil
  2. Ahmet hocanın dersi mi vardı cuma :D hehehehe :D

    YanıtlaSil