17 Şubat 2013

[Blog Tur] Nemesis - Jo Nesbo | Kitap Yorumu + Yazar Tanıtımı


İntikam Arındırır...



Kitap: Nemesis
Yazar: Jo Nesbo
Yayıncı: Doğan Kitap
Yayın Tarihi: Ocak 2013
Sayfa Sayısı: 516
Seri Adı: Harry Hole Serisi
Tür: Polisiye, Macera

Çağdaş polisiyenin en etkileyici başkahramanlarından Harry Hole ile tanışın...

Osloda bir banka soygunu sırasında banka görevlisi öldürülünce, Dedektif Harry Hole soruşturmaya dahil olur. Harry, hiçbir iz bırakmayan soyguncunun peşindeyken, eski kız arkadaşı Annanın yemek davetini kabul eder. Akşam yemeğinin ertesinde kendi evinde uyandığında, son 12 saatte neler olduğunu anımsayamadığını fark eder. Anna ertesi gün ölü bulunur, çok geçmeden o geceden haberdar olan biri Harryyi tehdit etmeye başlar. Harry Hole hem kendini temize çıkarmak, hem de devam eden banka soygunlarını durdurmak zorundadır.

Polisiye romanlarıyla fazla haşır neşir bir okuyucu asla olamadım. Millet Ejderha Dövmeli Kız kitabını ayıla bayıla okurken yarısında bırakan birini düşünün =D Durum o kadar vahim. Bu kitabın turunu yapacağımız kesinleştiğinde beni bir endişe sardı. "Ya okuyamazsam" "Ya sevemezsem" Ancak kitabın ismi de insanı çekmiyor değildi hani. NEMESİS -İntikam Tanrıçası- Bu kadar iddialı bir ismi varsa bir kitabın endişeye yer yok demektir!

Kitaba daha başladığım anda kendimi Nesbo'nun yarattığı dünyada bulmak hiç de zor olmadı. Okuyucuyla oyun oynarcasına yazdığı bölümler hem ilginç hem de Harry karakterinin espritüel bakış açısı sayesinde eğlenceliydi. Bir olayı anlatırken TAAK! başka bir zamana, ya da başka bir olaya o kadar ustaca geçiyordu ki anlamakta hiç zorlanmadım. Kısacası Jo Nesbo'nın tarzına, akıcı anlatımına ve kitabın konusuna hayran kaldım. 

Harry Hole, Oslo Emniyet Teşkilatında Ağır Suçlar Masası dedektifi. Geleneksel yöntemleri kullanmayışı, asi davranışları ve alkolikliği nedeniyle teşkilatın pek de sevilen bir üyesi olduğu söylenemez. Ancak ortada büyük bir gerçek var: Harry Hole işinin en iyisi. Yakın zamanda ortağını araştırdığı bir soruşturma sırasında kaybeden (sanırım serinin bir önceki kitabında) dedektifimiz bir yandan eski dostunun katilini bulmaya çalışırken diğer yandan hayatına devam ediyor. Ancak Oslo'da bir bankada yaşanan soygunda cinayet de işlenmesi ona uğraşılacak yeni bir görev veriyor: Katili bulmak! Seri soygunlar işleyen hayli profesyonel bir adamı bulmaya çalışırken çıkmaz yola sapan karakterimiz bir de eski sevgilisinin öldüğünü öğrendiğinde işler iyice çığırından çıkıyor. Ortada çok büyük bir sorun var: Aynı gece Harry o kadının evindeydi. Ancak hiçbir şey hatırlamıyor. İki farklı soruşturma, iki farklı katil ve araya giren bir çok olay ve cinayetler silsilesi ile karşı karşıyayız. Nesbo tam da işin içinden çıkamayacağımızı düşündüğümüz anda olayları ustaca çözüyor ve bize kitabın sonunda şaşkına düşmek kalıyor.

Harry Hole için söyleyebileceğim o kadar çok şey var ki! Adam hem çok zeki hem de çok komik. Onu sevmemek elde değil. Tabii Nesbo, serinin baş kahramanına özendiği kadar yan karakterler için de çok uğraşmış. En babacan adam olan Cinayet Masası Şefi Bjarne Möller'den en uyuz karakter olan Ivarsson'a, ilginç yöntemleri olan psikolog Stale Aune'den utangaç ama yetenekli genç polis Beate'ye kadar bütün karakterleri sevdiriyor okuyucuya. Karakterler bir yandan başka eserlere göndermeler yaparak mesajlar verirken diğer yandan bizi kırıp geçirmeyi başarıyorlar. Kitabın en güzel yanı da bu bence. Çok ciddi bir olay hakkında konuşurken bir bakıyorsunuz ki kendinizi tutamayıp sesli gülmeye başlamışsınız. Nesbo çok karakterli bir hikaye yaratmış. Karakter arttıkça şüpheli listemiz de uzuyor haliyle. Tam biz "işte bu katil olmalı" derken tezimizi çürütmeyi başarıp karşımıza yeni karakterler çıkartıyor ve kafamızı karıştırmayı başarıyor. Aklımda kaç şüpheli karakter vardı sayısını ben bile unuttum ama son ana kadar tüm şüphelerimi yanlış çıkarıp sonra tekrar aynı şüphelere dönmemi sağlamak nasıl bir başarıdır anlamış değilim!

Kitabı okurken kendimi bir dizi ya da film izler gibi düşündüm. Farklı zamanlarda ya da yerlerde yaşanan olayları iç içe yazarken o kadar ustaca bir iş çıkartmış ki yazar, hayran kalmamak elde değil.

-SPOİLER OLABİLİTESİ VAR- Bu kitabı okurken tek sinirimi bozan beni çıldırtan olay seriyi en başından okumamış olmamdı. Yazar her ne kadar önceki olayları bize kısaca anlatsa da o olayları merak etmeden duramıyoruz ve kendimizi hep eksik hissediyoruz. Bunu en çok yaşadığım yer Harry'nin öldürülen ortağının anlatıldığı sahnelerdi. Bazılarınız bunu spoiler sanabilir ama bu bize de spoiler olan bir şeydi. Şimdi önceki kitabı okumaya çalışsam kadının kitabın bir yerinde öldürüleceği hep aklıma gelecek. Ve bu cidden sinir bozucu!! Ayrıca olayları yavaş yavaş çözmeye başladığımız bir sırada karşımıza çıkan bir bilgisayar+telefon ikilisi var. Konuya fazla girmek istemiyorum okuyanlar ne demek istediğimi anlayacaktır, oralar azıcık saçmaydı. Yani teoride olabilir belki ama pratikte imkansıza yakındı. -SPOİLER OLABİLİTESİ VAR BİTTİ-

"Herkes bir şey için yaşar. Bu doğru, değil mi Spiuni? Ellerinden alınabilecek bir şey için."
Raskol | Sayfa 322

Şu Spiuni kelimesine çok fena taktım. Hazala Spiuni deyip duruyorum =P

Yazar Tanıtımı
Jo Nesbø

Norveç'in en ünlü polisiye yazarı olan Jo Nesbo, 1960’da Oslo’dan doğdu, Molde'de büyüdü. Norveç Ekonomi Üniversitesi’nde ekonomi ve işletme okudu. 1997'de okurlarıyla buluşan Harry Hole adlı polisiye serinin ilk kitabı kısa sürede bir fenomene dönüşerek en iyi İskandinav polisiye romanları için layık görülen Glass Key Ödülü'nün sahibi oldu. Yazarın eserleri Norveç çapında bir buçuk milyonluk bir satış elde etti ve kırktan fazla dile çevrildi. Ülkemizde Harry Hole serisinin sadece 3 kitabı Türkçe'ye çevrilmiştir.

Nesbo, çocuk kitapları da yazdı. Ülkemizde de yayımlanan ve hayli ilgi gören bu çocuk serisinin adı Doktor Proktor'ın Osuruk Tozu'dur. Jo Nesbo aynı zamanda Di Derre rock grubunun solisti ve şarkı yazarıdır.



17 Şubat Tur Programı

thcodex.blogspot.com  |  Kitap Yorumu - Yazar Tanıtımı
erennadiraksamoglu.blogspot.com  |  Kitap Tanıtımı
mirielenda.blogspot.com   |  Kitap Yorumu  - Bunları Biliyor Musunuz?
pinucciasbooks.blogspot.com   |  Harry Hole Özel Dosyası
raflarinarasindan.blogspot.com  |  Kitap Yorumu - Kapak İncelemeleri
sssuigenerisss.blogspot.com  |  Ön Okuma - Çekiliş
onokumalar.com  |  Kitap Yorumu - Röportaj Videoları ve Daha Fazlası



Yorumları okudunuz ve kitap ilginizi çekti eminim. Ehh o zaman size bir sürprizimiz var. Doğan Kitap cömert davrandı ve bize çekiliş için sponsor oldu. Tam tamına 7 kitap hediye ediyoruz!! Çekiliş bu akşam 20:30'da Sui Generis blogunda başlıyor ve haftaya Pazar gecesi sona eriyor. Sakın kaçırmayın ^-^

Doğan Kitap ailesine Türkiye'nin en büyük blog tur desteğini verdiği için teşekkür ederiz.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder