15 Haziran 2013

Eğer Yaşarsam - Gayle Forman


Seçim yapmak zorunda kalsaydınız, siz ne yapardınız?

Kitap: Eğer Yaşarsam
Orjinal Adı: If I Stay
Yazar: Gayle Forman
Yayıncı: Pegasus
Yayın Tarihi: Haziran 2013
Sayfa Sayısı: 254
Tür: Genç Yetişkin, Romantizm, Dram
Goodreads | Okuoku D&R

Puanım:
 


Sıradan bir günde...

On yedi yaşındaki Mia, bir genç kızın isteyebileceği her şeye sahiptir: sevgi dolu bir aile, ona âşık bir erkek arkadaş, müzik ve olasılıklarla dolu parlak bir gelecek...

...bir saniyede her şey değişir...

Bir sabah ailesiyle yolculuğa çıkan Mia'nın hayatı bir anda altüst olur. Kendini, kaza geçirdikleri arabanın enkazından yaralı bedeninin çıkarılışını izlerken bulan genç kız, parçaları yavaş yavaş birleştirince neler kaybettiğinin ve geride bıraktıklarının farkına varacaktır. Hayat ve ölüm, mutlu bir geçmiş ve bilinmezliklerle dolu bir gelecek arasındaki ince çizgide yürüyen Mia, bir günde hayatının en önemli seçimini yapmak zorunda kalacaktır.

Eğer Yaşarsam, aşkın gücünün, ailenin gerçek anlamının ve yaptığımız seçimlerin dokunaklı hikâyesi…

İnsan sahip olduklarının değerini kaybettiği zaman anlarmış. Ne kadar doğru. Hep daha fazlasını isterken elimizde neler olduğunu göremeyiz bir türlü. En ufak sorunları bile dert eder, halimize şükretmek yerine ne kadar az şeyimizin olduğundan yakınırız. Ta ki onları kaybedene kadar...

Mia, harika bir hayata sahip. Harika bir müzik yeteneğine, ebeveynden çok iki dost gibi olan anne ve babaya, çok şeker bir erkek kardeşe, herkesin sahip olmayı isteyeceği en iyi arkadaşa ve aşkı ona öğreten yakışıklı bir erkeğe. Bir sabah kar tatilinden fırsat bulup dışarı çıkmaya karar verdiklerinde Mia, sahip olduğu ve en çok ihtiyaç duyduğu şeyi kaybedeceğini asla tahmin edemezdi: Ailesini.

Nasıl olduğunu ya da neden olduğunu bilmiyordu. Tek bildiği  arabalarının enkaza döndüğü ve etrafında anne ve babasının cansız bedenlerinin yattığıydı. Kendisi nasıl bu kadar sapa sağlam durabiliyordu? Kardeşini aradığı sırada başka bir bedeni fark etti: Kendi bedenini. Mia ölmüş müydü? Ruhu bedeninden mi çıkmıştı? Böyle bir şey nasıl olabilirdi? Hayatının son anlarını yaşayan bir insanın aslında etrafında neler olup bittiğini görebildiğini, sizleri duyabildiğini düşünün. Mia'nın hikayesi de böyle. Ailesini kaybetmiş ve bedeni ölüm kalım savaşı verirken o, her şeyi bir köşeden izliyor. Bir yanda kaybettiği ailesini, diğer yanda ise ardında kalan akrabalarını, en iyi arkadaşı Kim'i ve sevgilisi Adam'ı izlerken ve geçmişini düşünürken Mia, bir seçim yapmak zorunda olduğunu fark ediyor. Ailesinin yanına gitmek ya da yaşamak. Ölmek en kolayı, zor olan hayatta kalmak. Mia, pes etmeye en yakın olduğu zamanlarda onu bırakmayan insanları gördüğünde aklında tek bir soru dolanıyor: Eğer yaşarsam?

Eğer Yaşarsam, sevginin gücünü ve ailenin önemini bizlere yeniden hatırlatan ve sahip olduklarımızın değerini bilmemiz gerektiğini öğreten harika bir roman. Peki siz seçim yapmak zorunda olsaydınız hangisini seçerdiniz?

"Sevgi, ona tutunduğunuz sürece asla ölmez, sizi terk etmez ve bitmez. Sevgi sizi ölümsüz kılar."
Gayle Forman | Sayfa 237 (Hikayenin Ardındaki  Hikaye)

Eğer Yaşarsam, gerçekçi kurgusuyla ve karakterleriyle beni benden alan, sonunda iki gözüm iki çeşme ağlamama sebep olan büyüleyici bir kitaptı. Mia'nın ailesiyle olan ilişkisini, kardeşi Teddy'e karşı bir annenin göstereceği sevgiyi duymasını, Adam'a olan büyük aşkını, çok sevdiği enstrümanı olan çelloyu nasıl da hayatının anlamı olarak gördüğünü okudukça onunla bir bağ kurmaktan kendimi alamadım. Yazar karakterleri öyle güzel yaratmış ki ister istemez hepsini seviyor ve kendinizi onlardan biri gibi hissediyorsunuz. Bu kadar içten bir hikayeyi okurken tam tersini düşünmeniz neredeyse imkansız.

Dram türünü seviyorsanız, aile bağlarını ve sevginin gücünü anlatan duygusal kitapları okumaktan sıkılmıyorsanız bu kitabı size kesinlikle öneririm. Okuduğunuza asla pişman olmayacaksınız.



Kitap Hakkında Bilmedikleriniz

-Kitap aslında 229 sayfa. Sonrasında Teşekkürler, Hikayenin Ardındaki Hikaye, Müziğin Ardında ve Yazarla Röportaj var.
-Hikayenin Ardındaki Hikaye kısmında yazarın neden böyle bir kitap yazmaya karar verdiğini öğreniyoruz.
-Müziğin Ardında'da ise kitapta ismi geçen müzik ve yazarın neden bu müzikleri kullandığı hakkında kısa açıklamalar mevcut.
-Kitabın film hakları Alacakaranlık serisinin haklarını alan Summit Entertainment tarafından satın alınmış. Dakota Fanning, Chloë Grace Moretz ve Emily Browning Mia karakteri için düşünülen oyunculardan. Ayrıca filmin yönetmeni olarak Alacakaranlık serisinin ilk filminin de yönetmeni olan Catherine Hardwicke düşünülüyormuş, ancak daha sonrasında R.J. Cutler ile anlaşılmış. 
-Kitap, eleştirmenlerden ve bloggerlardan olumlu tepkiler alıp başka ülkelere de telif hakları satılmaya başlanınca, yazar kitabı seriye dönüştürerek 2011 yılında Where She Went adındaki ikinci kitabı da yayınlamış.


If I Stay İçin Hazırlanan Hayran Kalınası Kitap Kapakları

Eğer Yaşarsam kitabının farklı edisyonları için hazırlanan kapakların hepsi birinden güzel. O kadar çoklar ki hangisini ekleyeceğimi şaşırdım. Ayrıca kaliteli resimlerini de bulamadığım için netten bulduğum bu resmi sizlerle paylaşmak istedim. Sizce hangisi daha güzel?


Alıntılar

"Tek bildiğim ölmenin kolay,  yaşamanın zor olduğuydu."
Mia | Sayfa 173

"Bazen seçim yaparsın bazen de seçimler seni olduğun kişi yapar."
Denny (Mia'nın Babası) | Sayfa 190

"Korkma. Kadınlar en şiddetli acıları bile kaldırabilecek güçtedirler."
Kat (Mia'nın Annesi) | Sayfa 154

"Artık bu dünyaya ait olduğumdan emin değildim. Uyanmak istediğimden de."
Mia | Sayfa 163

Lütfen, Lütfen, Lütfen, Lütfen, Lütfen, Lütfen, Lütfen, Lütfen, Lütfen, Lütfen. "Lütfen, Mia. Bana şarkı yazdırma."
Adam | Sayfa 195

"Kim iyi olacaktı. Beni kaybetmek onu çok üzecekti; başta bu acı, gerçek gibi gelmeyecekti ama sonra gerçekten hissetmeye başladığında dayanılmaz olacaktı."
Mia | Sayfa 213

"Eğer kalırsan ne istersen yapacağım. Eğer istersen gruptan ayrılacağım, seninle birlikte New York'a geleceğim. Ama benden gitmemi istersen, onu da yaparım. Liz'le konuştum, eski yaşamına dönmenin sana belki acı verebileceğini söylüyor, belki bu dönemi tamamen unutman, belki bizi de unutman senin için daha iyi olacak. Tabii bu berbat bir şey olurdu ama senin için yaparım. Seni şu an kaybetmektense, öyle kaybetmeyi tercih ederim. Eğer kalırsan, istediğin yere gitmene izin vereceğim, yeter ki kal."
Adam | Sayfa 225


Tanıtım Videosu

Son olarak da çok hoşuma giden tanıtım videosunu ekliyorum. Umarım sizin de hoşunuza gider *-*

7 yorum :

  1. En beğendiğim kapaklar bizimki ve Fransa'nın kapağı :)

    YanıtlaSil
  2. Bizim kapağın farklı renklerini de gördüm. Mavi, yeşil ve mor renkte de basmışlar. Çok güzeller cidden <3

    YanıtlaSil
  3. Döktürmüşsün yine Gizem :D

    YanıtlaSil
  4. ehehehehe bişeyler yaptık işte (#^.^#)

    YanıtlaSil
  5. Bunu okuduğunu fark etmemişim :) Ben de beğendim, ama beklediğim kadar etkilenmedim itiraf ediyorum :) Bu sene sanırım fazla acılı kitap okudum ve duyarsızlaştım :p ellerine sağlık süper olmuş yine ve bu yeni tasarımını gerçekten seviyorum :D

    YanıtlaSil
  6. Kız kardeşim Senden Önce Benden sonra saçma dedi buna :D

    YanıtlaSil
  7. Kız kardeşine hak vermemek mümkün değil ;) sacma değil ama onun etkisinden sonra bu hafif kalıyor :)

    YanıtlaSil