25 Eylül 2013

[Blog Tur] Seraphina - Rachel Hartman | Yazar Tanıtımı


Düşman iki ırkın arasında kalmış genç bir kız, şüpheli bir cinayet ve entrika dolu bir serüven.


Kitap: Seraphina
Orjinal Adı: Seraphina
Yazar: Rachel Hartman
Yayıncı: Aspendos Yayınevi
Yayın Tarihi: Eylül 2013
Sayfa Sayısı: 464
Seri Adı: Seraphina
Tür: Genç-Yetişkin, Fantastik, Romantizm
Goodreads | Okuoku

Puanım:
 

Tek bir genç kız iki dünyayı bir araya getirebilir mi?

Goredd Krallığı'nda kırk yıllık barış, insanlar ve ejderhalar arasındaki güvensizliği hafifletmekte çok başarılı olmamıştı. İnsan kılığına girerek ejderhalar, elçiler olarak saray meclisine katılıyor, âlimler ve öğretmenler olarak da rasyonel ve matematiksel zekâlarını üniversitelere ödünç veriyorlardı. Anlaşmanın yıl dönümü yaklaşırken ise sinirler gergindi.

Seraphina Dombegh'in iki taraftan da korkmak için sebepleri var. Olağan dışı bir şekilde yetenekli bir müzisyen olan Seraphina, tam da kraliyet ailesi üyelerinden biri, ejderhalara yaraşır bir tarzda öldürülmüşken saraya katılır. Soruşturmanın içine düşünce, Kraliçenin Muhafızlarının algıları tehlikeli bir şekilde kuvvetli komutanı Prens Lucian Kiggs ile birlikte çalışır. Barışı yok etmeye yönelik meşum bir plana dair ipuçlarını ortaya çıkarırken Seraphina, kendi sırrını, müzikal yeteneğinin ardındaki sırrı korumaya çalışır; öyle kötü bir sır ki ortaya çıkması hayatı anlamına gelebilir.

Seraphina, babasının ve üvey annesi ile kızkardeşlerinin evinden ayrılıp saray bestekarı Viridius'un asistanı olmak için saraya yerleştiğinde babasının öğütlerine uyup bir hayalet gibi kimsenin dikkatini çekmeden yaşamanın bir yolunu bulmuştur. Ancak başı kesilerek öldürülen Prens Rufus'un cenazesinde çaldığı duygu yüklü parça ile başta muhafız komutanı Prens Lucian Kiggs olmak üzere tüm sarayın dikkatini çeker. Artık Seraphina saygı duyulan bir müzik üstadıdır. Tabii herkes sakladığı sırdan bihaberdir.

Goredd Krallığı ile ejderhalar arasındaki kırk yıllık barış anlaşmasına rağmen insanlar ejderlerden rahatsızdır. Bunun üstüne bir de Prens Rufus bir ejderden beklenecek şekilde başı koparılarak öldürüldüğünde söylentiler alır başını gider. Katilin kim ya da ne olduğunu soruşturan Prens Kiggs ile ejderha öğretmeni Orma'nın şüpheleri üzerine gizlice araştırma yapan Seraphina'nın yolları kesişir. İkili birlikte çalışmaya başladığında Seraphina bir yandan aralarında başlayan masum aşka karşı koymaya çalışırken diğer yandan sırrının ortaya çıkmaması için büyük bir çaba gösterecektir.

Seraphina, 9 yıllık bir çabanın ürünü. Bu kitap hem cinayet, hem fantezi, hem de aşk romanı. Orta çağdaki bir sarayda görebileceğiniz politika ve entrikaları da unutmamış yazarımız. Öyle eşsiz ve zengin bir roman ki hayran kaldım. Rachel bize orta çağda yepyeni bir dünya yaratmış. Bu dünyada yepyeni krallıklar kurmuş, o krallıklara inanılacak yeni azizler ve konuşulacak yeni diller vermiş, farklı türler yaratmış ve o türlere ilginç özellikler vermiş. En önemlisi yaşadığı tüm zorluklara rağmen yılmayan ve sevilmenin ne demek olduğunu öğrenememiş güzeller güzeli Seraphina'nın gözünden anlatmış bu dünyayı ve müziğin ona yol göstermesini sağlamış.


"Bir keresinde, bu engin alanın üzerinde çaresizce bir ejderhanın elinde asılı kalmıştım. Bir zamanlar gerçeği söylemenin düşmek gibi, aşkınsa yere çarpmak gibi olduğundan korkmuştum ama işte buradaydım, ayaklarım sımsıkı yerleşmiş, olduğum yerde duruyordum.

Hepimiz canavardık, hepimiz piçtik ve hepimiz çok güzeldik."

Seraphina | Sayfa 451

Bu masalsı ve acılarla dolu dünyada kayboldum ve gerçek dünyaya dönmeyi hiç istemedim. Seraphina'nın masumluğunu ve yaşadığı zorlukları gördükçe onun acılarını paylaşmak, ona yardım etmek istedim. Prens Kiggs'in üzüntüsüne ortak olup sempatik ve dürüst kişiliğine aşık oldum. İşte bu kitap bende böyle hisler uyandırmayı başardı.

Kitapta o kadar çok yeni terim ve karakter var ki kitabın arkasına karakter listesi ve sözlük eklemişler. Kafanızın karıştığını hissettiğiniz anda açıp neyin ne olduğuna rahatlıkla bakabiliyorsunuz. Bunun yanında Goredd Krallığı ve çevresini gösteren bir harita da yapsalar tadından yenmezmiş. Bir de kitabın başlarında bir süre neler olduğunu anlayamadığımı söylemeliyim. Ön okumayı okuyanlarınız ne demek istediğimi anlayacaktır. İlerleyen bölümlerde olaylar netlik kazanıyor ve kitap akıcı bir hal alıyor.

İki kitaplık serinin ikinci kitabı Shadowscale 25 Şubat 2014'te yurtdışında çıkıyor. Ülkemizde de çabucak çıkmasını temenni ediyorum. Son olarak Aspendos Yayınevi'ni bu güzel kitabı Türkçe'ye kazandırdığı ve büyük bir özenle kitabı çıkarttığı (kapağı öyle harika basılmış ki vitrine koysam kimse yadırgamaz *-*) için kutluyorum.

Kitabı merak edenler için Aspendos Yayınevi'nin desteğiyle yaptığımız çekiliş Pazar gecesine kadar devam ediyor. 2 kişi bu güzel kitabı kazanma şansı bulacak! Kaçırmayın derim ;) Rafların Arasından blogundaki çekilişe katılmak için tık!


Yazar Tanıtımı

Rachel Hartman çocukken çello çalar ve kız kardeşleriyle birlikte Mozart'ın operalarına dudaklarıyla eşlik ederdi. Ünlü Rönesans şarkısı Mille Regretz onu, köklerinde müzik olan fantastik bir roman yazmaya iten ilk şey oldu ama ilhamı orada sınırlı kalmadı. Seraphina'yı Orta Çağ çoksesli İtalyan şarkılarını, Breton gayda-rock, progresif metal, Latin American barok ve İrlandalı Sean-nós müziği dinleyerek yazdı.

Rachel karşılaştırmalı edebiyat alanında diploma aldı ama kitap satmak ve çizgi roman yazmak adına yüksek lisansı es geçti. Kentucky'de doğmuş olup Philadelphia, Chicago, St. Louis, İngiltere ve Japonya'da yaşadı. Rachel  Hartman şimdi ailesiyle birlikte Vancouver'da yaşıyor.



23 - 29 Eylül Tur Programı

23 Eylül raflarinarasindan.blogspot.com  |  Çekiliş
24 Eylül mirielenda.blogspot.com  |  Ön Okuma
25 Eylül thcodex.blogspot.com  |  Yazar Tanıtımı
26 Eylül pinucciasbooks.blogspot.com  |  Yazarla Söyleşi
27 Eylül sssuigenerisss.blogspot.com |  Bunları Biliyor musunuz?
28 Eylül sohbetedecekkimseyok.blogspot.com  |  Kitap Kapakları



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder