27 Eylül 2013

Mutsuz Bir Bloggerdan Ulusa Serzeniş

Mayıs ayından beri bir şeylerden rahatsız olmama rağmen susuyordum ama belli ki susunca birileri bunu kabullenme olarak görüyormuş. Blogumun tasarımını değiştirdiğim zamanı hatırlarsınız. Tesadüfen gördüğüm bir wordpress temasını bloguma uyarladığımdan bahsetmiştim. Çok merak ediyorum ben o temayı yapmaya kalkışmasam bugün birileri hazır blogger temasıymış gibi benzerini blogunda kullanacak mıydı?

Tasarımcı olduğumu asla söylemedim. Yaptığım şeylerde esinlenmeler de oldu, sıfırdan tasarladıklarım da. Ama ortada bariz olan bir şey var. Ben bu temayı satmıyorum!! Bloguma uyarlamaya çalıştım. Bunun için 2 gün uğraşıp 1 gece uykusuz kaldım. Tabii kimin umurunda ki benim emeğim! Birileri kopyalanacak yeni malzeme olarak görüyor belli ki...

Peki ben bu kadar saçmalığı neden anlatıyorum? Kendine "tasarımcı" diyen bir şahsiyet ilk blogumu açtığım zaman yıldızlı puanlamamı (ki onu da Hazalla yapmıştık. ben rengiyle oynadığımda kalitesi düşüyor diye baya uğraşmamız gerekmişti) alıp kendi blogunda kullanmış, hatta puanlama yazılarını da çok severek takip ettiğim bir kitap blogundan araklamıştı (resimleri değiştirmiş ama yazılar hala aynı duruyor). Ben yeni temamı duyurduğumda bu konudan birazcık yakınmıştım hatırlarsanız. Gelip o kişinin yazımı okuduğunu düşünürseniz (yorum da yazmıştı hani) insan yaptığından utanmasını bekliyor. Ama önce benim tasarımımı satıp satmadığımı soran bu şahsiyet 2 hafta sonra bloguna temamın bir benzerini yaptı. Bir şey söylemedim. Ne denebilir ki? Ona buna sözde esinlenerek benzer bannerlar menüler slaytlar yaparken de sesimi çıkartmadım. Ama samimiyetine inandığım için ismini söylemeyeceğim blogun birine artık resmen birebirini yapınca ne kadar sinirlendiğimi tahmin edemezsiniz. Hem de parayla yapmış inanabiliyor musunuz?! Hayır madem para alıyorsun en azından o temanın tasarımı sana ait olsun. Altına da koca koca yazmış "Tüm hakkı saklıdır." diye. Hangi hakkı affedersin?

Birileri esinlenmek ile birebir aynısını yapmak arasındaki farkı bilmiyormuş bugün bunu da öğrendim. "Şunu şunu değiştirdim, ekledim o tema bu tema değil." diyor paşam. Benim Gamze'ye yaptığım temanın benimkiyle uzaktan yakından alakası olmamasına rağmen birileri çıkıp benzerliğinden söz ediyorken senin üst kısmı birebir alıp yok fontunu yok boyutunu bilmem nesini değiştirmiş temanı gördüklerinde bunu anlayamadıklarını mı sanıyorsun? O kadar aptal mı bu insanlar? Madem esinlenerek tasarım yapıyorsun ülkeyi geçtim (yani bari ülkedeki sınırlı sayıdaki bloglardan özenme de bu kadar taklitçi olduğun belli olmasın) dünyada tonla tema varken niye benim blogumun tasarımıyla uğraşıyorsun? Birazcık ufkunu genişlet, yurtdışındaki tasarımlara falan bak illa "esinlenmek" istiyorsan. Benim kendi çapımda uğraştığım temayla derdin ne ki başka hiçbir şey çıkartamıyorsun ortaya?

Hala çok sevdiğim ve değiştirmeye kıyamadığım temamı her Allah'ın günü dünyada başka tema kalmamışçasına farklı bloglarda görüyorum. Ne kadar seversem seveyim hiçbir özelliğini bırakmadınız. Her gün bir yenisi çıkıyor ortaya. Belli ki yeni bir tema hazırlamam (hatta sırf birileri diyecek söz bulamasın diye sıfırdan tasarlamam) gerekecek. Umarım mutlusunuzdur sayın tasarımcı? Bilin ki ben mutlu değilim. Ve bloguna tasarım yaptırmak isteyenlere de tavsiyem bu işi ciddiye alan kişilere yaptırsınlar. Mesela şu blogun sahibi ile görüşebilirsiniz.

10 yorum :

  1. Emek hırsızlığına girer bu bence hırsızlıkların en büyüğüdür...İnsan yaptıklarıyla değerlendirilir canım sana boşver demekten başka söyleyecek birşey bulamıyorum.

    YanıtlaSil
  2. Kuzu dünde dediğim gibi yeteneksizlikten başka bir halt değil. Ama şu para işine cidden sinir oldum. O temaya bir de arkadaş para mı ödemiş şimdi? Sana hep diyorum o temaya para veriyorlarsa sen harcanıyorsun..

    YanıtlaSil
  3. Ya o temaya para ödenmesini geçtim -gerçekten!! geçtim- zevk meselesi sonuçta ama senin bu temanla milletin derdi ne yaw! Şimdiden bu 4. mü 5. kişi mi ne? Ben sinirleniyorum artık gördükçe ve seni tahmin bile edemiyorum kuzum. Bunu yazmakla çok iyi etmişsin ama keşke ifşa da etseydin de millet ondan tema istemeseymiş. Bu gidişle bu temanın farklı renklerini uygulayıp duracak yoksa >_>

    YanıtlaSil
  4. Normalde ne kadar uzlaşmacı biri olduğumu sen bilirsin can. Ancak
    bunları gördükçe ben bile çileden çıkıyorum. Abi anlamadığım şey şu. Bu
    kişi senin daimi takipçin -çünkü hani yıldız olayı falan biliyorsun :P-
    yani yazdığın yazıları falan görüyor. Bunuda görür umarım. Sen yeni tema
    yapıyorsun altına hafif imalı açıklıyorsun sonra yorum yazıyor açık
    açık lafını söylüyorsun buna rağmen gide gele senin temanın aynısını
    yapıyor. Abi bu nasıl bir arsızlık, nasıl bir orijinal olduğunu savunma halleri böyle.
    Zaten küçük bir topluluğuz bütün kitap bloggerları birbirini öyle yada
    böyle tanıyor takip ediyor. Temada yapılan küçücük bir değişiklik bile
    dikkat çekerken kimse demeyecekmi abi bu aynı Codex'in teması gibi diye.
    Kimi yiyorsun derler adama. Valla insnaların güvenini bir kaybederse dahada toparlayamaz kendini

    YanıtlaSil
  5. Bir resmi bile yürütseler sinirleniyorum koca temayı araklasalar çıldırırdım sanırım. Şöyle bir şeyde başvurmasalar bari şu yola. Üstüne para alıyorsan daha özgün olman lazım.
    Ama bir ara ciddi ciddi kendimden şüphe ettim :D En sevdiğim tema bu 1 aydır böyle zarif bir şey nasıl tasarlarım diye düşünüyorum, henüz değiştirmeme rağmen ilk aklıma o geldi :D

    YanıtlaSil
  6. Desteğin için teşekkürler =) Aylardır boşveriyordum artık dayanamadım yazdım. Bu blogları gören herkes gelip senden bakmış da yapmış diyor. Onu tasarlayanlar bunu kendilerine nasıl yediriyor hiç anlamıyorum. Kimse kör değil ki! Kaç blog var zaten herkes kimin ne yaptığını görüyor. Birileri kendini çok akıllı sanıyor sanırım..

    YanıtlaSil
  7. Yaaa sen bana para ödemeyi teklif ettiğinde ben birinden özenir de bir şeyleri yaparım diye korkup istemiyorum. Tasarımcı olmak öyle biraz photoshop ve kod bigisiyle hazır tasarlanan bir şeyle oynamak değildir. Ben bu nedenle kendime tasarımcı demiyorum.

    YanıtlaSil
  8. Temayı hazırlarken bu kadar popüler olabileceğini tahmin edemedim. Ve inan bu olaylar olmasa yıllarca değiştirmem bile bu temayı. Öyle çok seviyorum. Beğenilmesini de anlıyorum ama dünyada başka temalar da var. Kimse araştırmadığı için tek güzel tasarım bu sanıyorlar. Ama çok daha iyileri de var. Birisi araştırsa ve kendine güvense bundan çok daha iyi bir blogger teması da tasarlayabilir. Şunun şurasında bir kaç Türk blogu varken birbirinin aynısı tasarımlar kullanmak komik bir şey. Sonra da "Bakııın ben bunu yaptım! Telif hakkı da bana ait." demek çok daha komik bir şey. Bu temanın telif hakkı bana bile ait değil =D

    YanıtlaSil
  9. Kodları direk yayınlayayım herkesi çakmasını yapma derdinden kurtarayım bence xD Hatta hepimiz aynı temayı kullanalım. Böyle bir rezillik anca benim ülkemde olur zaten...

    YanıtlaSil
  10. Ya zaten o kadar kargacık burgacık yapmış ki baktığımda gözlerimi yorduğu için hemen çıkıyorum blogdan. Üye getirmez bu tema daha çok üye kaçırır XD

    YanıtlaSil