2 Ekim 2013

[Blog Tur] 2054: Çıkış Yok - Teri Terry | Ön Okuma


Hafızanız silindiğinde gerçeği bilebilir misiniz?


Kitap: 2054: Çıkış Yok
Yazar: Teri Terry
Yayıncı: Altın
Yayın Tarihi: Eylül 2013 
Sayfa Sayısı: 367
Seri Adı: Programlanmış #1
Tür: Genç-Yetişkin, Distopya, Romantizm

Puanım:
 

Kyla'nın hafızası silindi, kişiliği yok edildi, anıları sonsuza dek kayboldu. O programlandı. Hükümet onun bir terörist olduğunu ve kurallarına uyduğu takdirde ona ikinci bir şans vereceklerini söylüyor. Fakat geçmişin yankıları Kyla'nın zihninde fısıldaşıyor. Birileri ona yalan söylüyor ve hiçbir şey göründüğü gibi değil.

Gerçeği ararken kime güvenebilir? Yakalayan, ürperten ve fazlasıyla gerçek. Elden bırakılamayacak bir macera romanı.

2054 İngiltere'sinde insanlar huzur içinde yaşıyor. 30 yıl önceki terörist saldırıları ve ayaklanmalardan sonra onaylanan Programlama yasası ile ülkede tehdit oluşturduğu düşünülen tüm gençlerin hafızaları siliyor ve onlara ikinci bir şans veriliyor. Bu gençler yeni aileleriyle hayatlarında yeni bir sayfa açıyor ve mutlu mesut yaşıyor. Ya da hükümet halkın öyle düşünmesini istiyor. Gerçekler hiç de görüldüğü gibi değil.

9 aydır tedavi gören ve en sonunda yeni ailesiyle tanışan Kyla da bir programlanmış. Geçmişine dair hiçbir şey hatırlamıyor. Yeni hayatı ve ailesiyle ülkenin normal bir bireyi olmaya çalışıyor. Ama her gece gördüğü kabuslar, her yaptığının takip edilmesi ve etrafındaki herkesin kaybolmaya başlaması, diğer programlanmışların aksine onu, geçmişini ve hükümeti sorgulamaya itiyor. 2054 İngiltere'sinde her şey görüldüğü kadar mükemmel mi? Gerçekleri araştırmak isterse başına bir şey gelir mi? Kyla yeni hayatının en büyük dersini almak üzere: Kimseye güvenme, ailene bile!

Harika kapağı ve ilginç konusu ile pek çok distopya severin ilgisini çekeceğini düşündüğüm 2054, uzun zamandır okumayı istediğim bir kitaptı. Kitaba başlarken ne kadar hevesli olsam da ilk yarısında durgun oluşu ve Kyla'nın tuttuğu bir günlüğü okuyormuşum gibi hissetmeme sebep olan gün gün gerekli gereksiz her şeyi anlatışı tüm hevesimi kaçırdı ne yalan söyleyeyim. Bunun bir benzerini Eşleşme kitabında da yaşamıştım. Ancak 2054 çok daha akıcı ve içinde merak unsuru bulunduran bir kitap. Kyla ve Ben'in masumca başlayan aşk hikayesi de kitabın artılarından tabii ki. Şimdi az önce dediğim tüm kötü eleştirileri unutun. Kitabın bir ikinci yarısı var ki... bir anda olaylar hızlanmaya ve çok daha ilgi çekici bir hal almaya başlıyor. Dediğim gibi kitabın sonuna kadar merak ettiğiniz çok şey var. Kyla aslında kim? Geçmişte neler oldu? Kimler gerçek dost, kimler düşman? Ve daha bir çok soru kafanızı kurcalıyor. Hepsi olmasa bile büyük bir çoğunluğunun cevabını kitabın sonunda alacaksınız. Kitabın harika bir sonu olduğunu da söyleyeyim.

Programlanmış beyinler, şimdinin Kuzey Kore'sine dönen bir İngiltere, çoğu hastalığa çare bulan tıptaki gelişmeler, ülkenin güvenliğini koruyan ama halkın korktuğu Hudalar, her gün ortalığı birbirine kaldıran teröristler ve ülkede olan bitenleri bilmesine rağmen tepki göstermeyen belki de korkan ve sinen insanlar... Teri çok ilginç bir gelecek yaratmış. Kurgusuna hayran kalmış olsam da kitabın bazı eksiklikleri olduğunu düşünüyorum. -spoiler olabilitesi var- Tıbbın bu kadar geliştiği ve insanların beyniyle oynandığı bir gelecekte teknoloji neden bu kadar geriye gitmiş? Yazar bana göre geleceğin İngiltere'sini tasarlarken şimdiki teknolojinin durumunu ve gelecekte neler olabileceğini düşünmemiş. Kitapta teknolojinin durumu hakkında hiçbir betimleme yok. Bildiğimiz tek şey tıbbın geliştiği ve programlanmışların duygularına göre tepki veren bir cihaz taktıkları. Sadece yetişkinler cep telefonu kullanabiliyor ve sadece bir kaç bölümde bilgisayarlardan bahsediliyor. Pardon, bilgisayar derken? O zamana kadar bilgisayar kalmayacağının (tabletler bilgisayarların yerini şimdiden almaya başladı) tahmin ederek ya yazar teknolojiyi tamamen unuttu ya da İngiltere'de teknolojinin ilerlemesi yasaklandı diye düşünüyorum. Ki eğer yasaklandıysa yazar bunu da belirtme gereği duymamış ne yazık ki. -spoiler olabilitesi var bitti- Bu ve başlarda durgun oluşu nedeniyle 5 verebileceğim kadar harika bir kurguya sahip olmasına rağmen 4 veriyorum.

Slated serisinin devam kitaplarının adları ise Fractured ve Shattered. Kitaplarının kapaklar yine mükemmel *-* 2054: Çıkış Yok öyle bir yerde bitti ki devamında neler olacağını deli gibi merak ediyorum. Umuyorum Altın en kısa zamanda devam kitaplarını da çıkartır. Okumak için sabırsızlanıyorum *-*



Kitabı merak edenler için Altın Kitaplar'ın desteğiyle yaptığımız çekiliş Pazartesi gecesine kadar devam ediyor. 4 kişi bu güzel kitabı kazanma şansı bulacak! Kaçırmayın derim ;) Pinuccia'nın Kitapları blogundaki çekilişe katılmak için tık!


Ön Okuma

Yorumlarımızı okuduktan sonra kitabı merak etmiş olmalısınız. O zaman size şöyle bir güzellik yapayım =P Ön okumayı okuduktan sonra devamı için koşa koşa kitapçıya gideceğinize eminim ^(#`∀´)_Ψ

1 - 6 Ekim Tur Programı

1 Ekim pinucciasbooks.blogspot.com  |  Kitap Yorumu - Çekiliş
Ekim thcodex.blogspot.com  |  Kitap Yorumu - Ön Okuma
Ekim mirielenda.blogspot.com  |  Kitap Yorumu - Yazar Tanıtımı
Ekim raflarinarasindan.blogspot.com  |  Kitap Yorumu - Bunları Biliyor musunuz?
Ekim sssuigenerisss.blogspot.com  |  Kitap Yorumu  -  Alıntılar
Ekim sohbetedecekkimseyok.blogspot.com  |  Kitap Yorumu - Kitap Kapakları


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder