28 Şubat 2014

Bir Sır Saklı İçimde - Julie Berry

Bir mucize senin yüzün.


Kitap: Bir Sır Saklı İçimde
Orjinal Adı: All the Truth That's in Me
Yazar: Julie Berry
Yayıncı: DEX
Yayın Tarihi: Şubat 2014
Sayfa Sayısı: 260
Tür: Genç Yetişkin, Tarihi Kurgu, Gizem
Goodreads | D&R

Puanım:


Kimse ismimle çağırmaz beni.
Küçük çocuklar bilmezler.
Her gün güneş doğarken hatırlatırım kendime, bir gün ben de unutursam diye.
Judith, benim adım Judith.

Judith dört yıl önce en yakın arkadaşı ile birlikte kaybolmuştu. İki sene sonra geri döndüğünde, konuşamıyordu.

Judith artık lanetli. Ne komşularına, ne ailesine, ne de aşkına derdini anlatabiliyor. Herkes onu yok sayıyor. Ama canını en çok aşk acısı yakıyor.


Şiirsel bir anlatım. Trajik bir gerilim. Şok edici bir gizem.

Bu sene DEX harika kitaplar çıkartıyor *-* Anlatımının ilginçliğinden ve diğer genç yetişkin kitaplarına benzemeyişinden dolayı hak ettiği yere gelebilir mi bilinmez ama benim bu sene okuduğum en iyi roman olduğu kesin! Şimdi gelelim kitabın konusuna:

Rosswell Üssü'nde bir kasabada yaşayan biri 14 diğeri 15 yaşlarındaki iki kız birer gün arayla kaçırılır. Kızlardan birinin günler sonra cesedi bulunurken diğeri 2 yıl sonra kasabaya geri döner, dili kesilmiş olarak. Geri dönen kız yani Judith, kaçırılmadan önceki hayatını, kaçırıldığı zaman yaşadıklarını ve eve dönüşüyle gelişen olayları şiirsel bir dille anlatıyor bize. Ailesi bile görmezden gelirken onu, aşık olduğu adam başkasıyla nişanlanmışken kasabadaki herkesi sessiz sessiz izliyor, en çok da Lucas'ı. Ona 4 senedir aşık kızımız. Bu öyle bir aşk ki onu o korku dolu 2 yıl boyunca hayatta tutmaya yetmiş. Ama Lucas başkasının kocası olmak üzere. Judith şimdi ne yapacak? Yaptığı her seçim aşkı içinken Lucas bunları görebilir mi? Judith'in farkına varabilir mi?

"Benim dünyamın güneşisin, seni başka kadının kollarında görmeye nasıl dayanabilirim?"
Judith | Sayfa 20


Judith, güzel, zeki ve yaşam dolu bir kızken 14 yaşında kaçırılıyor ve hayatı tamamen değişiyor. Evine döndüğünde ondan geriye kalan sadece sessizlik ve utanç. O artık 14 yaşındaki Judith değil, o Judith öldü. Bu nedenle kimse onu adıyla çağırmıyor, kendi annesi bile. Judith'in yaşadıklarını anlatmaya kelimeler bulamam sanırım. Beni gerçekten etkiledi. Bir yandan sahip olmadığı bir utançla yaşamak zorunda, diğer yandan konuşamıyor diye aptal muamelesi görüyor. Ama en üzücüsü onu istemeyen bir adama aşık.


"Seni bir daha gördüğümde ne yapacağımı, ne demeyeceğimi, ne diyeceğimi; armağanını nasıl sevinçle karşıladığımı dile getirmeden, aldığımı anlatmanın yolunu hayal etmeyi denedim. Bu şansı yakalamam iki yıl sürdü, ancak o zaman söylenecek bir şey kalmamıştı."
Judith | Sayfa 18

Bir Sır Saklı İçimde kadınların ikinci sınıf insan muamelesi gördüğü, gencecik bir kızın yaşadıkları yüzünden susturulduğu ve yok sayıldığı bir dönemi anlatan çarpıcı ve gizem dolu bir roman. Judith yaşadıklarını bize daha doğrusu Lucas'a anlatırken kalbinizin kırılacağını biliyorum. İçiniz paramparça olacak bu kitabı okurken. Özellikle başlarda sayfaları her çevirişimde bir yandan da gözlerimdeki yaşları siliyordum. Bir yazar nasıl Judith'in tüm duygularını okuyucuya aktarmayı başarabilir? Beni etkileyen çok kitap okudum ama hiçbirinin kurgusu bu kadar mükemmel anlattıkları bu kadar gerçek değildi. Ve tabii bu duyguları böyle güzel aktarmayı başardığı, kitabın şiirselliğini bozmadığı ve en önemlisi dilsiz bir kızın konuşmasını Türkçe'ye harika bir şekilde uyarladığı için çevirmen Dilek Şendil'i ayrıca kutlamak lazım.

"Saatler geçtikçe bütün bildiklerim tükenecek. Beni alaya alan, umursamayan, geri döndüğüm günden beri suratıma tüküren herkes. Onlar bile fedakarlığa değer."
Judith | Sayfa 42

Kitapta ilgimi çeken bir konu da Judith'in Jeanne d'Arc'ı kendine rol model alması. Hayranlık duyduğum kadınlar listesinde en üst sıradadır Jeanne d'Arc. Bu nedenle ismi yazılmamış olsa bile ondan bahsedilmesi beni çok mutlu etti *-*

Tarihi kurgu romanlarını seviyorsanız ve gizemleri çözmeye bayılıyorsanız bu kitap tam size göre. Belki kitabın şiirsel anlatımı ve kullanılan zaman kipi yüzünden bazılarınız kitaba adapte olmakta zorlanabilir. Kitap o kadar güzeldi ki bunların hiçbiri beni etkilemedi. Hatta okumaya başladığım anda kendimi kaptırdım kitaba. Sabahın köründe kalkıp okula gidecekken bir türlü kitabı elimden bırakıp yatmak gelmedi içimden. Bir Sır Saklı İçimde hayatım boyunca unutmayacağım kitaplardan biri olacak. Buna eminim.

4 yorum :

  1. İlla okutacaksın şu kitabı, değil mi?

    YanıtlaSil
  2. şu şiirsel anlatım kısmı biraz kafamı karıştırdı..ama konusu ilgimi çekti..elimde olsaydı büyük bir ihtimalle direkt sonuna bakardım :) çok kötü bir huyum var bu konuda..
    ama kitap seri değil sanırım.bu yüzden mutlaka okurum..

    YanıtlaSil
  3. Bazen çok ısrarcı olabiliyorum. Muhahahaha ←~(o `▽´ )oΨ

    YanıtlaSil
  4. Öff! benim sonuna bakmam lazım ama yoksa motive olamıyorum..hoş "Sen Benim Diğer Yarımsın"ı sonuna baktığım içinde okuyamıyorum..
    ama yorumun meraklandırdı.sabredip sonuna bakmadan okuyacağım söz!

    YanıtlaSil