26 Ekim 2016

[Blog Tur] Kazananın Laneti - Marie Rutkoski | Tanıtım Videosu

Ya aşkı kazanmak onurunu kaybetmek anlamına geliyorsa?



Kitap: Kazananın Laneti
Yazar: Marie Rutkoski
Yayıncı: Pegasus Yayınları
Yayın Tarihi: 14 Ekim 2016
Sayfa Sayısı: 368
Seri Adı: Kazanan Üçlemesi #1
Tür: Genç Yetişkin, High Fantasy, Romantizm
Goodreads | D&R

Puanım:


İstediğin şeyi kazanmak, sevdiğin her şeye mal olabilir.

On yedi yaşındaki Kestrel, bir generalin kızı olarak savurgan ve ayrıcalıklı hayatının tadını çıkarmaktadır. Arin'in ise sırtındaki giysilerinden başka bir şeyi yoktur.

Kestrel, Arin'i kendisine bağlayan fevri bir karar alır ve bununla savaşmaya çalışsalar da birbirlerine âşık olmaktan kendilerini alıkoyamazlar. Ancak genç âşıkların dünyasında, isyan, düellolar, ahlaksız söylentiler, kirli sırlar ve her şeyin tehlikede olduğu oyunlar hüküm sürmektedir. Birlikte olabilmek için halklarına; ülkelerine sadık kalmak için ise birbirlerine ihanet etmelidirler.

Valorian İmparatorluğu 10 yıl önce Herran topraklarını ele geçirmiş ve halkı kölesi yapmıştır. 17 yaşındaki Kestrel, Valorian ordusunun efsanevi generalinin tek kızıdır. Yasalara göre 20 yaşına geldiğinde ya evlenecek ya da orduya katılacaktır. Savaşmakta iyi olmasa da Kestrel başarılı bir strateji uzmanıdır. Babasının orduya katılması için yaptığı ısrarlara rağmen Kestrel'in tek dileği sadece piyanosunu çalmaktır. Bir gün genç bir Herrani kölenin açık arttırmasına şahit olur. Yakışıklı ve isyankar görünüşlü kölenin aynı zamanda şarkı da söyleyebildiğini öğrenince kendini çok yüksek bir fiyat teklif ederken bulur. Kestrel, Arin'i satın alır fakat beraberinde beklenmedik sonuçlar getireceğinden habersizdir. Arin'in sakladığı büyük bir sır vardır. Zamanla nefret ettiği generalin kızına kendini kaptırır. Kestrel de cemiyette çıkabilecek dedikodulara rağmen Arin'i yanından ayırmamakta ve onu dostu olarak görmektedir. Ancak Kestrel, bir dost için ödediği bedelin hayal edebileceğinden çok daha fazlası olduğunu çabucak öğrenir.


Kazananın Laneti, içinde savaş stratejilerinin ve yoğun bir aşkın işlendiği, ihanetin ve entrikaların bol olduğu bir gençlik romansı. Sanırım en sevdiğim kitaplar listesinin en başlarında bulunuyor. Bunun sebeplerini anlatmadan önce kitabı bu ay tur için yeniden okuduğumu ve aradan 2 yıl geçtiği için biraz unutmaya başladığımdan mıdır bilinmez ama aynı heyecanı okurken yeniden yaşadığımı söylemeliyim.

Parlak ışıklı yerlerdeki insanlar karanlığın içini göremezlerdi. 
Sayfa 61

Kitapta öyle güzel bir aşk var ki. Genelde gençlik kitaplarında gördüğümüz ilk görüşte aşklar gibi değil; daha gerçekçi, yavaş yavaş yeşeren yasak bir aşk bu. Bir yanda dedikoduların bol olduğu cemiyette her adımına dikkat etmesi gereken ama buna rağmen kölelerine iyi davranıp fikirlerine değer veren generalin kızı Kestrel; diğer yanda ise halkını köleleştiren, ailesini öldüren Valorian halkından nefret eden asi köle Arin. Birbirinden nefret etmesi gereken iki insan arasında başlayan çekim, bunun getirdiği kafa karışıklığı, utanç, kabullenememe ve kendinden nefret etme durumu, kabulleniş ve aşk... Tam kabullenmişken yaşanan olaylar ve yeniden birbirine güvenini kaybeden iki aşık. Tüm bu aşamalar iki karakterde de öyle güzel işlenmiş ki.

"Niye onunla evlenemiyorsun?"
"Senin yüzünden." 
Sayfa 215

Arin ve Kestrel çok zeki karakterler. Yapacakları her şeyi en ince ayrıntısına kadar düşünüp en doğru kararları alıyorlar, ta ki birbirlerine aşık olana kadar. İşte o zaman duygular kararları etkilemeye başlıyor. Ya birbirlerini koruyacak ya da halkları için doğru olanı yapacaklar ama seçimler iki taraftan birine ihanet anlamına gelirken karar vermek gittikçe zorlaşıyor. Yazar aşk ve onur arasındaki seçimi, savaşın zorluklarını ve seçimlerin getirdiği sonuçları zekice bir kurguyla işliyor. Kitaptaki her bir karakterin ayrı bir hikayesi var. Jess'in dürüst ve naif halleri, Ronan'ın Kestrel'e olan bağlılığı ve onurlu duruşu, Düzenbaz'ın kıskançlığı, Irex'in kibri ve nefreti, Enai'nin bilgeliği öyle güzel aktarılmış ki karakterleri benimsemekte güçlük çekmiyorsunuz.

"Mutluluk özgür olmaya bağlıdır, özgürlük de cesur olmaya." 
General Trajan | Sayfa 201

Kazananın Laneti çok abartılı olmamakla birlikte biraz şiirsel bir anlatıma sahip. Kitabın duygusallığı ile birleştiğinde anlatım öyle uygun geliyor ki okurken sizi kesinlikle rahatsız etmeyecektir. Kitabın ilk yarısında karakterleri, Kestrel'in içinde olduğu cemiyeti, Valorian ve Herran ırklarını tanıtan, Kestrel'in zekasına ve Arin'le Kestrel arasında büyüyen ilişkiye yer veren yazar ikinci yarıda aksiyon ve akıl oyunları ile ihaneti kitaba harmanlayarak harika bir iş çıkarmış. Özellikle ikilinin aşklarına rağmen birbirlerine güvenemeyişini, düşman olmalarına rağmen birbirlerini koruma çabalarını okurken etkilenmeden edemedim. Ayrıca yazarın yarattığı Akrep ve Yılan oyunu da ilgi çekiciydi. Bana göre tarihi fantazya türünde yazılmış en güzel kitaplardan biri. İçinde fantastik bir şey olmadığının altını çizerek Zehir UstasıCam Şato ve Gölge ve Kemik kitaplarını sevenlerin bu kitabı zevkle okuyacağına inanıyorum.

"Yalan tanrısı seni seviyor olmalı!" 
Jess | Sayfa 66

Kitabın kapağı kadar tanıtım videosu da ilgi çekici *-*



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder