22 Şubat 2015

Kitabın Satsın Mı İstiyorsun? Yaz Üzerine "New York Times Bestseller"...



Neden mi? Çünkü okur aptal. Nereden bilecek. Nasıl araştıracak. New York Times mı alıyor sanki, değil mi sayın yayınevi?! Hatta yerli kitapları da böyle çıkar tabii. Biz anlamayız yazarın yabancı olup olmadığını zaten -_-

Elf Yayınları yeni bir isimle yayın hayatına devam etmeye hazırlanıyor: Angel Yayınları. Yerinde bir hareket oldu, çünkü şahsen ben Elf adıyla erotik kitap çıkarılmasından rahatsız oluyordum. Ayrıca yayınevlerinin çoğalmasını, daha fazla kitaba daha çabuk kavuşmayı her okur ister. Bu nedenle gönül isterdi ki bu yazımda yayın hayatlarına başarılar dileyeyim, çıkardıkları kitapları öveyim, okuyayım vs vs. Hayır efendim, bir okur olarak beni aptal yerine koymaya çalışan bu yayınevine başarılar dilemeyi düşünmüyorum. Neden mi böyle diyorum. Açıklayayım:

Bildiğiniz üzere artık çok fazla kitap Türkçeye çevriliyor ve bu kadar çok kitap çıkarken hangisi bize hitap ediyor hangisi etmiyor anlamak zorlaştı. Bu nedenle de yabancı site ve bloglardan bu kitaplar hakkında bilgi edinmeye çalışıyor ve başkalarının yaptığı yorumları okuyoruz. Benim bilgi edinmek için baktığım iki siteden birisi Goodreads diğeri ise Amazon.

Bu siteler sayesinde uzun zaman önce bir şeyi öğrendim: Yayınevleri okurları aptal yerine koyabiliyormuş. Goodreads'te ya da Amazon'da bir yazarın ismini bulamazsanız bilin ki öyle bir yazar yok. Bu nedenle ben "yakında kokusu çıkar" düşüncesiyle bu kitaplardan uzak duruyorum. Peki o yazarları Goodreads'te neden bulamıyoruz? Çünkü bazı yazarlar mahlas isimle kitap basıyor ve bunların bazısı yabancı isimde oluyor. Bunda yanlış bir şey yok tabii ki. Sorun şurada başlıyor: Kitapta şöyle ibareler görebiliyoruz mesela "... yıldır yasaklı kitap" (İyiymiş, tabii gerçek olsa) "Yazar bilmem kaç yıldır hapisti." (Yok ya) Geçen aylarda yaşanılan bu olayı daha sindirememişken bir başka yayınevi yerli bir yazarın kitabını, kapağında "New York Times Bestseller" yazısıyla basıyor. Güler misin ağlar mısın sayın okur =D A. A. Golden diye birisi yok, mahlas isim. Ve bırakın NY Times Bestseller olmayı yurtdışında bilinmiyor bile!

O yazıyı kapağa eklerken ne düşünüyorlardı cidden merak ediyorum. "Okur nereden bilsin, böyle yazarsak aaa demekki iyi bir kitapmış, der alır." diye mi düşündüler mesela? Muhtemelen. Aynı yayınevi yabancı kitapların kapağına da aynı şeyi yazmış. Hani en azından yazarları Goodreads'ten bulup doğrudur dersiniz diye söyleyeyim her kitap bestseller olmuyor. Kitabın sonraki baskılarında kapağında, kitap tanıtımında, yazar tanıtımında veya sitesinde yazar böyle şeyler. Insignia belki gerçekten başarılı bir kitaptır ama asla bestseller olmadı. Orijinal kapağına bayıldığım ve ülkemizde rezalet bir kapakla çıkarılacak olan Aşkın Kanatları (Clipped Wings) da öyle.

Ne demiştim: Hah, biz aptalız. Teşekkürler Angel Yayınları. Muhteşem bir başlangıç yaptınız!

8 yorum :

  1. Insignia'nın yazarı falan doğru en azından xd A.A. Golden beni bitiriyo asdfgg

    YanıtlaSil
  2. Bi bitmediniz be...
    Yayıncılık dünyasına hakkını vererek işini yapmayacaklar bi zahmet girişmesin.

    YanıtlaSil
  3. Angel veya eski adıyla Elf'in yayın hayatına devam ediyor oluşu beni hala şaşırtıyor doğrusu. Şu ana kadar onlar kadar "amatör" bir yayınevi daha görmedim, umarım da görmem.

    YanıtlaSil
  4. Bu gerçek mi? Hiç hoş değilmiş cidden, dalga geçer gibi bizimle he

    YanıtlaSil
  5. Bana göre Elf Yayınları kadar rezil ve iğrenç bir yayınevi yok. Uzun zaman önce Facebook paylaşımlarındaki yazım ve imla yanlışlarına daha fazla dayanamayıp beğenmekten vazgeçmiştim, Angel durumundan senin sayende haberdar oldum. Insignia ve Clipped Wings uzun zamandır beklediğim kitaplar olsa bile böyle bir durumda almam sanırım. A. A. Golden olayı ise bambaşka bir rezillik. Okuyuculara resmen hakaret -_-

    YanıtlaSil
  6. Gülsem mi ağlasam mı bilemedim. Elf'in yaşadığı olaylardan , tehdit ettiği insanlardan -özellikle çevirmenlerden- sonra batması gerekir diye düşünüyordum ne yazık ki başka bir isim altında tekrar göreceğiz. Kötüye bir şey olmuyor doğrusu -_-

    YanıtlaSil
  7. Bu yazımdan sonra beni de tehdit etti yayınevinin sahibi zaten :D

    YanıtlaSil
  8. Reziller ya.. Adamın konuşmasından cahillik akıyor, tehditleri de bir o kadar korkaklığını yansıtıyor. Kalitesizliğin bu kadarı! Daha fazla kitap hakkı alamadan batsınlar veya ne olursa olsun da kitap satış hayatından uzaklaşsınlar bence. Kapakları da paradan kaçınmak için Paint falan kullanarak yapmışlar heralde. 5 yaşındaki kardeşimin göz zevki daha güzel.

    YanıtlaSil