24 Haziran 2016

Tüm Sırların Sahibi Kız - M.R. Carey





Kitap: Tüm Sırların Sahibi Kız
Orjinal Adı: The Girl With All The Gifts
Yazar: M.R. Carey
Yayıncı: Pegasus
Yayın Tarihi: Mayıs 2016
Sayfa Sayısı: 413
Tür: Bilimkurgu, Zombi
Goodreads | Kitap Yurdu

Puanım:

Her sabah Melanie’nin hücresine askerler giriyor. Biri üzerine silah doğrulturken, diğeri kızı tekerlekli sandalyesine bağlıyor; boyun, kol ve bacak kayışlarını sıkıyor… Ardından diğer çocuklara katılması için Melanie’yi sınıfa götürüyorlar. Ve bu her sabah böyle devam ediyor.

Ta ki bir numaralı denek, Doktor Caldwell’in laboratuvarına çağrılana dek… Ve işte o gün, Pandora’nın ölü çocuklarının yeniden doğduğu gün olacak.

Dünya artık tehlikeli bir yer. Yıllar önce yayılan bir virüs insanlığın yok olmasına neden oldu. Virüs bulaşan insanlar zombiye dönerek insanları yemeye başladılar. Hayatta kalanlar onlara Acıkmış diyor ve bu hastalığa çare bulmaya çalışıyor.

Küçük bir kız. Bir araştırma üssünde kilitli bir hücrede yaşıyor. Hücresinden çıkacağı zaman bir grup asker eşlik ediyor ona. Önce kafasına bir silah doğrultuluyor. Tekerlekli sandalyesine oturtup baştan ayağa bağlıyorlar kızı. Odadan sadece bu şekilde çıkabiliyor. Kendisi gibi bir grup çocukla birlikte derse, yemek yemeye ve duşa bu şekilde gidiyor. Her şeye rağmen ufak şeylerle mutlu olmayı başarıyor bu küçük kız. Zekasıyla hocalarını hem büyülüyor hem de korkutuyor. Hocaları içinde en çok Bayan Justineau 'yu seviyor. Diğerlerinin aksine ona çok iyi davranıyor, derste mitolojik varlıkları anlatıyor, hayal etmeyi öğretiyor. Pandora'nın hikayesini anlatıyor mesela. Kız bu hikayeye bayılıyor. Ama Çavuş Park ve diğerleri ona kötü davranıyor. Sanki korkuyorlar ondan. Bu nedenle kız, "Isırmam," diyor espri olsun diye. Bir süre sonra Doctor Caldwell kızın arkadaşlarını tek tek götürmeye başlıyor. O çocuklar bir daha geri gelmiyor. Ve bir gün kızı istiyor laboratuvarına. İşte o gün, Pandora'nın Kutusu açılıyor küçük kız için. Kim olduğuna dair bildiğini sandığı her şey yalan. Var oluşu hem yanlış hem de bir mucize. Artık dünyayı tüm gerçekliğiyle kendi gözleriyle görmeli. Belki de dünyayı kurtarabilecek son kişi odur.

"Eğer elimde dünyanın bütün kötülüklerini barındıran bir kutu olsa, kapağını azıcık aralar ve seni de onun içine sokardım. Sonsuza dek de açmazdım."
Melanie | Sayfa 49

Tüm Sırların Sahibi Kız, zombi temalı hikayeleri sevenlere bambaşka bir bakış açısı sunuyor. Kitap Melanie'nin hikayesini anlatıyor bize. Etrafı acıkmışlarla çevrili bir üste, zorba bir asker grubu tarafından oradan oraya sürüklenen küçük kızın hikayesi üzüyor sizi önce. Sonra ise işler değişiyor. Yazar Melanie ve diğer çocuklar hakkındaki gerçeği pek saklamıyor aslında. Hemen kavrıyorsunuz olayı. Ancak bu, baştan sona tahmin edilmesi güç bir kurgusu olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Her bölümde zombiler hakkındaki bilgilerimize yeni bir darbe vurmayı başarıyor yazar. Sonu ise başlı başına bir olay. Kesinlikle beklenmedik ve alternatiflerinden çok daha iyi bir sonla bitiyor kitap.

Tüm Sırların Sahibi Kız, bilimsel yanı ağır basan, özgün ama korkunç olmaktan çok uzak bir zombi hikayesi. Ortalarına doğru biraz sıkıcılaşsa da kısa süre içinde okuru yeniden içine çekmeyi başaran bir kurguya sahip. Anlayacağınız kitabı pek beğendim. Serilerden bıktıysanız, bilimkurgu seviyorsanız, en önemlisi zombiler hakkındaki tabularınızı yıkmaya hazırsanız bu kitap tam size göre olabilir.

Birkaç gün önce kitabın film uyarlamasının İngiltere fragmanı yayımlandı. Filmde yersiz bir şekilde iki ana karakterin ten renkleri değiştirilmiş. Kitabı okurken karakterleri kafamda canlandırdığım ve okumadan önce imdb'den filme ve oyunculara bakmadığım için bu durum bende şok etkisi yarattı. Ayrıca sadece fragmana bakarak böyle bir kanıya varmak ne kadar doğru olur bilmesem de çekimlerin bana amatörce göründüğünü söylemeliyim. Beklentimi düşük tutacağım. Hatta belki filmi hiç izlemem. Bir de fragman kitabı okumayanlar için ciddi spoilerlarla dolu. Bu nedenle kitabı okumadan bakmanızı önermiyorum.

Kitabın filme uyarlanması muhtemelen ülkemizde kitaba olan ilginin artmasına neden olabilir ki bu iyi bir şey. Çünkü bu tür kitapların Pegasus'a göre olmadığını ve filme uyarlanmadıkça pek ilgi görmediklerini düşünüyorum. İthaki'den çıksa almış başını gitmişti oysa :/ Yanlış anlaşılmasın, Pegasus hâlâ en sevdiğim yayınevi ve sadık bir İthaki okuru olduğumu da söyleyemem. Ama her yayınevinin kendine göre bir okur kitlesi olduğunu düşünenlerdenim ve zombili kitaplar pek Pegasus okurunun tarzı değil. Her türde kitap basabiliyor olmak her türde başarılı olunabileceği anlamına gelmiyor. Bu nedenle Senden Sonra Ben kitabını film çıkmasa bile listelerin en başında görebilirsiniz ama Tüm Sırların Sahibi Kız gibi kitaplar ilk 100'e bile giremez. Tabii bu benim naçizane düşüncem.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder