18 Ocak 2013

Uyumsuz - Veronica Roth

TEK BİR SEÇİM SENİ DÖNÜŞTÜREBİLİR


Kitap: Uyumsuz
Orijinal Adı: Divergent
Yazar: Veronica Roth
Yayıncı: Artemis
Yayın Tarihi: Eylül 2012 
Sayfa Sayısı: 516
Seri Adı: Uyumsuz #1
Tür: Genç-Yetişkin, Distopya, Macera
Beatrice Prior'ın Şikago'sunda toplum, her biri belli bir erdemi yaşatmaya adanmış beş topluluğa bölünmüş durumda. Dürüstlük, Fedakarlık, Cesurluk, Dostluk ve Bilgelik. Her yıl, belli bir günde bütün on altı yaşındakiler, hayatlarının geri kalanında birlikte yaşayacakları grubu seçmek zorunda. Beatrice, hem ailesiyle kalmak, hem de kendi benliğini bulmak istiyor ama ikisini birden seçemez. Bu nedenle kendisi dahil, herkesi şaşırtan bir seçim yapıyor.

TEK BİR SEÇİM İNANÇLARINI TANIMLAR
Yine savaşların ayrıştırdığı, birbiriyle düşmanlaştırdığı bir toplum ile karşı karşıyayız. İnsanların Dürüst, Fedakar, Cesur, Dost ya da Bilge olarak ayrıştırıldığı bu toplumda Fedakar bir aileden gelen Beatrice 16 yaşına bastı. Artık onun için kendi topluluğunu seçme zamanı. Topluluğunu seçmeden önce diğer 16 yaşına basan gençler gibi bir sınava girmesi ve hangi topluluğa eğilimi olduğunu öğrenmesi gerekiyor. Sonunda sınav günü gelip çatıyor ancak Beatrice'in sonuçları olması gerektiği gibi çıkmıyor. Her insanda bir karakter diğerlerine göre baskın gelirken Beatrice'de Fedakarlık da Cesurluk da Bilgelik de aynı oranda var. Bu insanlara Uyumsuz deniyor ve öyle olmak tehlikeli. İşte bu, Beatrice için zorlu geçecek günlerinin başlangıcı oluyor.
TEK BİR SEÇİM SADAKATİNİ ŞEKİLLENDİRİR
Her toplumun çocuklarının kendi toplumunu seçmesi beklenir. Farklı bir topluluğu seçen çocuk, bir daha ailesi ile birlikte olamayacağını, eski topluluğunun sevgisini kaybedeceğini bilir. Beatrice seçimiyle herkesi şaşırtıyor. Kitabın kapağındaki ateşten de anlayacağınız gibi o artık bir Cesur adayı. Beatrice topluluğu seçmiş olsa da topluluk henüz onu seçmedi. O sadece bir aday. Daha da kötüsü eğer başarısız olursa bir Topluluksuz olacak. Yani hiçbir topluluğa ait olmayacak ve fakir, kötü bir hayatı yaşamak zorunda kalacak. Bu Beatrice'in en büyük kabuslarından biri. O topluluksuz olamaz. Ne yapıp edip başarılı olması lazım. İşte böylece Fedakarlık topluluğundan çok farklı olan bu toplulukta büyük bir ölüm kalım mücadelesi başlıyor.
TEK BİR SEÇİM ARKADAŞLARINI BELİRLER
Bir yanda kendisi gibi farklı topluluklardan gelen transferler, diğer yanda Cesur doğanlar... Beatrice hem yeni arkadaşlar kazanırken diğer yandan da düşmanlar kazanıyor. Onu Fedakarlıktan geldiği için hor görenlerin arasında herkesten daha cesur olduğunu kanıtlamaya çalışıyor. Yakışıklı eğitmeni Dört de ona yardım ediyor. Her seviyede farklı zorluklarla karşılaşan Beatrice, bunlardan daha büyük bir sorun ile yüzleşmek zorunda.

Sadakat, dostluk, aşk ve kanbağı arasında bir seçim yapmanız gerekse siz hangisini seçerdiniz?

Beatrice başarılı olabilecek mi? Bu toplulukta kendisini nasıl tehlikeler bekliyor? Neden Uyumsuz olmak tehlikeli ve Beatrice neden bunu kimseye söylememeli? Tüm bu soruların cevaplarını ararken bizi aksiyon dolu bir hikaye bekliyor. Baştan sona tansiyonu hiç düşmeyen bu romanı elinizden bir türlü bırakamayacaksınız. Bu kitabı bitirmek için tüm işlerinizi aksatacak, yemek yemeği unutacak, hatta uykusuz kalacaksınız. Ve kitap bittiğinde kendinizi boşlukta hissedeceksiniz. Etkisinden kurtulmak pek de kolay olmayacak. Hiç değilse bende böyle oldu =)

Kitap için söylenen "Açlık Oyunları'na çok benziyor." laflarını unutun! Benzemiyor arkadaş =/ Evet yine büyük savaşlar sonucu ayrışan toplumlar ve özgürlüğünüzü kısıtlayan liderler var karşımızda. Yine cesur ve sistemi sorgulayan diğer yandan ise bencil bir kız karakterimiz var. Gençler kendi iyilikleri için birbirleri ile savaşıyor belki AMA benzerlikler burada son buluyor. Bu kitapta tek bir toplumun değil tüm insanların farklılıkları anlatılıyor. Farklılıkların getirdiği ayrışmalar, bencilliklerin değiştirdiği sistemler, sadece kendini düşünen liderler ile savaşıyor karakterlerimiz. Size de çok tanıdık gelmedi mi? Yazar çok gerçekçi bir dünya yaratmış. Belkide bize yaşadığımız dünyayı göstermeye çalışıyor. Gerçek hayatta mutlu son diye bir şey yok. Her zaman iyiler kazanamayabiliyor. Böyle bir dünyayı okuyucuya öyle güzel aktarıyor ki kendinizi orada yaşıyormuş gibi hissediyorsunuz. Bunda hikayenin şimdiki zaman kullanılarak yazılmış olmasının bir etkisi var mı bilmiyorum. Ama ilk kez şimdiki zamanda yazılmış bir kitabı okurken hiç zorlanmadım. Aksine kendimi karakterin yerine daha rahat koyabildim.

Ahhh ayrıca Dört <3 demek istiyorum!! Adama aşık oldum. Bu kadar havalı olmamalı bir insan. Sonra burda heveslendiğimizle kalıyoruz aaaaaa. Yazar Dört karakterini özene bezene yaratmış belli. Adama aşık olmamak gibi bir şansınız olmuyor. Hem çekici hem zeki hem güçlü hem de gizemli olunca tabii... Ehh bayadır fangirllüğüm üstümde değildi bana da iyi geldi kendisi =D

Kitabı çok sevdim. Devamını sabırsızlık içinde bekliyorum. Ayrıca serinin Free Four adında Dört'ün ağzından anlatılan 13 sayfalık bir yan hikayesi var. Sanırım ikinci kitabı beklerken onu okuyacağım =/ Artemis bizi çok bekletme lütfeeen T_T (Ağlayarak uzaklaşır...)

2 yorum :

  1. kitabı ne zamandır merak ediyordum. Çok aydınlatıcı oldu benim için. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  2. Beğendiğine sevindim =) Yakın zamanda okuman dileğiyle...

    YanıtlaSil