6 Kasım 2013

[Blog Tur] Yağmurdan Kaçmayanların Şarkısı - Melda Uytun | Alıntılar

"Hayallerimiz için çabalamayı bıraktığımızda kendimizi iyileştirme şansını da kaybettik."

Kitap: Yağmurdan Kaçmayanların Şarkısı
Yazar: Melda Uytun
Yayıncı: Potkal Kitap
Yayın Tarihi: Eylül 2013 
Sayfa Sayısı: 144
Tür: Fantastik

Puanım:



Hayallerinizle kurduğunuz bir dünyada tek başına yaşamak ile hepimizin birlikte kurduğu bir hayalle şekillenmiş dünyada yaşamak arasında sıkışıp kalsaydık ne olurdu? İnsan hayalinde yalnızlığı değil "hayal" arkadaşını arar. Bir ortak düşe onları da çağırır, çağırmak ister. İşte bunun için hep birlikte bir sinema salonunda korkudan titrer, sevinçten güler, ıstıraptan ağlarız. İşte bunun için bir tiyatro sahnesinde oyuncunun bir tek repliği bizi günlerce güldürür. İşte bunun için kitaplar okur ve o kitapları yazarız. Ortak bir hayale çağrı için...

Ireth, hayali kitap yazmak olan ama üniversite yıllarında bir hocası yüzünden hevesi kırıldığı için hayalinden vazgeçen binlerce hayalciden biridir. Yıllar sonra hocasına gösterdiği hikayeyi bilgisayarında tesadüfen görür ve eski Ireth'in nasıl birisi olduğunu hatırlamaya çalışır. O azimli ve hayaline sıkı sıkıya tutunmuş kız, şimdi hayatta hiçbir amacı olmayan, sadece ona dayatılan bir dünyayı yaşamak zorunda bırakılan bir kıza dönüşmüştür. Bu durum Ireth'in elinde kalan son şeyin de bir anda yok olmasıyla çekilmez bir hal alır: Ireth artık hayal göremiyor ve uyuyamıyordur. Uykusuz ve hayalsiz geçen 5 günün sonunda kendisini bambaşka bir yerde kendi gibi hayallerini gerçekleştirememiş binlerce kişiyle birlikte bulur. Kuzgunların, büyücülerin, ejderhanın ve hatta Anka kuşunun yaşadığı bir dünyada hayalleri kurtarmanın zamanı gelmiştir. Bu savaşta en büyük rolü ise onun gibi hayalciler alacaktır.

Bu tur aslında Oburların itiraf köşesine döndü. Ben de söyleyip görevimi yerine getireyim. Evet beklentimin kat be kat üstünde bir kitaptı. Özgün kurgusu ve akıcı anlatımı ile zaten 144 sayfacık olan kitabı resmen yaladım yuttum. Tabii ben böyle dediğimde aklınıza çerez bir kitap gelmesin. Kesinlikle öyle değil. Yazarın edebi bir anlatımı da var. Aşağıdaki alıntıları okuduğunuzda ne demek istediğimi anlayacaksınız.

Şimdi kitapta ne bir karakterden ne de olaylardan bahsedebilirim. Kısacık zaten. Bir başlasam kendimi tutamam ve sonuna kadar anlatırım diye korkuyorum. Ama genel olarak yazarımız belki de çoğumuzun hayatını anlatmış bu kitapta. Hayaller kuran ama büyüdüğünde çoğunu gerçekleştirme şansı bulamayıp, sınavlarla ve belki aile zoruyla sevmediği meslekler edinip hayatı boyunca nefret ettiği bir işte çalışan insanları kaleme almış ve onlara hayallerini kurtarmaları için bir şans vermiş. Bu kitapta ben de kendimden bir parçayı buldum ne yalan söyleyeyim. İstediğim ama yapamadığım ve yapamayacağım, pişman olduğum çok şey var.

Kitapta 1 puan kırmamın nedenine gelecek olursam: Yazarın ilk kitabı ve tabii ki eksikleri var. En sinir olduğum şey de niye bu kitap bu kadar kısa Melda! Biraz daha açıklanabilirmiş bazı şeyler, ya da daha çok hayalciyle tanışsaydık keşke. İleride daha uzuun upuzun bir kitap yazıp inciğini cinciğini anlatman dileğiyle. Kitabın kısa ve ayrıntının az olması dışında kurgusunu çok beğendim. Herkese öneririm ^-^

Kitabı merak edenler için Potkal Kitap (Yitik Ülke Yayınları) ve Melda Uytun'un desteğiyle yaptığımız çekiliş Perşembe gecesine kadar devam ediyor. 3 kişi bu güzel kitabı yazardan İMZALI olarak kazanma şansı bulacak! Kaçırmayın derim ;) Rafların Arasından blogundaki çekilişe katılmak için tık!

Alıntılar

İnsanlar. Hayal güçleri daha çok küçükken törpülenmiş ya da tamamen yok edilmiş insanlar nasıl olup da huzurla yaşayabiliyordu, bunu anlamak güçtü.
Sayfa 8


Huzurluydu ama bir yerlerde bir boşluk vardı. O boşluğun varlığını yanaklarından süzülen sıcak yaşlar sayesinde anlayabiliyordu. Belki mutluluktu tek başına yaşanabilen; o da çok uzun sürmezdi hiçbir zaman. Huzuru tam anlamıyla hissetmesi için, dünyaya onun gibi bakabilen birilerinin yanında olmasına ihtiyacı vardı. Bunu anladığından beri daha değişik bir yerden bakıyordu her şeye. Yapabildiği tek bir şey vardı, çaresiz kaldığında ne yapıyorsa o: Hayal etmek.
Sayfa 19


"Bu mümkün olabilir. Hayal ettiğim insanlar bir şekilde gerçeğe dönüşebilir ve sonra günün birinde onlarla tanışıp daha güzel bir hayata başlayabilirim. Kim bilir, belki bana cesaret ve umut verirler de yazar olmakla ilgili hayalleri tekrar kurabilirim."
Ireth | Sayfa 22


Zaman makinesinin icat edilmesine gerek yoktu, insanlar bir şarkı süresi boyunca geçmişin herhangi bir anında yaşayabilirdi.
Sayfa 25


Tam karşısındaki büyük pencerenin diğer tarafına bir kuş tünemişti, simsiyah gözleriyle Ireth’i izliyordu. Koyu renkli, kargaya benzeyen bir kuştu ve bunlardan daha önemlisi, pek insan canlısı gibi durmuyordu. Kuş hiç kıpırdamadı, sanki çok önemli bir iş üzerindeymiş gibi Ireth’i izlemeye devam etti.
Sayfa 37


"Asıl büyük problem ne biliyor musun? Hayallerimiz için çabalamayı bıraktığımızda kendimizi iyileştirme şansını da kaybettik."
Estelwen | Sayfa 50


"Ne tür bir çılgınlık olursa olsun, burası keşfedilmeye değer bir yer."
Lona | Sayfa 57


"Dünyayı kurtarabilirdiniz, evet; eğer hayatlarınızın getirdiği zorluklara boyun eğip inancınızı yitirmeye başlamasaydınız."
Büyücü| Sayfa 66


Yaşadığı süre içinde onu en çok zenginleştiren dönemin çocukluğu olduğunu fark etti sonra; her söylenene, her masala, her gördüğüne inandığı ve gerçeklerle hiçbir işi olmadığı o güzel günler.
Sayfa 73


Yüzüklerin Efendisi temalı espri Ireth’in hoşuna gitmişti, karşılık vermeden edemedi. “Nazgul efendisini geberten Eowyn olmayı tercih ederim.”
Sayfa 87


"Bundan doğru bir yer ve zaman olabilir mi? Hayallerinin saklandığı yerdesin ve onlar için savaşıyorsun. Bence eğer başlayacaksan şimdi başlamalısın."
Kuzgun | Sayfa 105


“Geri döneceğiz, hem de zafer kazanmış bir şekilde. Ve gittiğimizde çekeceğim ilk filmde bu şarkıyı kullanacağım.”
Daeron | Sayfa 121


1 - 7 Kasım Tur Programı

1 Kasım raflarinarasindan.blogspot.com  |  Kitap Yorumu - Çekiliş
Kasım pinucciasbooks.blogspot.com  |  Kitap Yorumu - Ön Okuma
Kasım mirielenda.blogspot.com  |  Kitap Yorumu - Bunları Biliyor musunuz?
Kasım sohbetedecekkimseyok.blogspot.com  |  Yazarla Söyleşi
Kasım sssuigenerisss.blogspot.com  |  Kitap Yorumu  -  Yazar Tanıtımı
Kasım thcodex.blogspot.com  |  Kitap Yorumu - Alıntılar Kasım segesegese.blogspot.com  |  Kitap Yorumu - Kim Ne Demiş?

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder