15 Kasım 2013

[Blog Tur] Yolun Sonundaki Okyanus - Neil Gaiman

Bir kelebeğin kanatları kadar narin ve hüzünlü. Karanlıktaki bir bıçak kadar tehditkâr ve korku verici.

Kitap: Yolun Sonundaki Okyanus
Orijinal Adı: The Ocean at the End of the Lane
Yazar: Neil Gaiman
Yayıncı: İthaki Yayınları
Yayın Tarihi: Kasım 2013 
Sayfa Sayısı: 181
Tür: Fantastik, Gizem

Puanım:
Neil Gaiman, sarsıcı eseri Yolun Sonundaki Okyanus’ta, insanı insan yapan tüm duyguları ortaya çıkarmakla kalmayıp, okurlarını onları çevreleyen karanlıklardan korunmaları için geçmişin sığınağına davet ediyor.

Hikâye, kahramanımızın çocukluğuna dönmesi ve evinin yanındaki gölün aslında bir okyanus olduğunu iddia eden Lettie Hempstock’a dair anılarının canlanmasıyla başlıyor. Bu andan sonra; küçük bir çocuğun fazlasıyla ürkütücü, garip ve tehlikelerle dolu geçmişine doğru bir kapı açılıyor. Artık, yolun sonunda neyle karşılaşacağını kahramanımız da bilmiyor…

Lettie, her çocuğun hayallerinde yaşayan tipik en iyi arkadaş aslında. Küçük çocukların hayali dünyalarını bilirsiniz. Hayali arkadaşlar, başlarından geçtiğini iddia ettikleri sıra dışı olaylar, sihirli ama yetişkinlere görünmeyen yaratıklar... Bu kitap çocukların gözünden dünyayı anlatıyor bizlere. Tek farkı bu seferkinin gerçek oluşu. Kahramanımız tehlikelerle yüz yüze gelirken ve ailesi onu anlayamıyorken Lettie karakterimizin en büyük kurtarıcısı oluyor. Kitabı okuduğunuzda "hayali en iyi arkadaşlarım" listenizin en üst sırasına Lettie'yi ekleyeceğinize eminim.

Kahramanımız bir cenazeye giderken kendini çocukluğunun geçtiği yerde bulur. Yolun sonuna doğru gittikçe ise ona hayatının en ürkütücü ama bir o kadar da harika anısını yaşatan Lettie'nin çiftliğine uğrar. O andan itibaren kahramanımızın çocukluğuna yolculuğu başlar. 7 yaşındayken tanıştığı Lettie'nin diğer çocuklara benzemediğini daha en başında anlamıştır karakterimiz. Ama tahmin edemeyeceği bir şey vardır: Lettie ve ailesi Hempstock'tur ve Hempstock kadınlarının normal olduklarını söylemek zordur. Lettie'nin çiftliklerindeki göle okyanus demesi de bunun bir göstergesidir. Karakterimiz bir anda kendini sihirli bir dünyada bulacak ama bu dünyanın tehlikeleri ile karşılaşmaktan da kaçamayacaktır.

Neil Gaiman ile tanışıklığımız Kıyamet Gösterisi'ne dayanıyor. Konusu ve kapağı ilgimi çektiği için almış ancak bana göre olmadığını fark ederek Neil kitaplarından uzak durmaya karar vermiştim. Ne büyük aptallık etmişim! Yolun Sonundaki Okyanus okuduğum en sihirli, en harika, en ürkütücü ve en şirin kitaplardan biriydi. Bu enleri kısacık romana nasıl sığdırdın be adam! Tur yorumumun sonlarda olması nedeniyle yavaş yavaş okurum diye başladığım kitabı elimden bir türlü bırakamadığım için bir günde bitiriverdim.

7 yaşında bir çocuğun sihirli dünyasına adım atmaya hazır mısınız?

Lettie'nin çiftliklerindeki göle okyanus demesi gibi bu kitap da kısacık görünmesine rağmen dopdolu aslında. Ufacık bir çocuğun gözünden olayları okumak hayli ilginç bir deneyim oldu benim için. 7 yaşındaki bir çocuk bazen yetişkinlerden daha olgun davranabiliyor. Yazara göre yetişkinlerin ne kadar yetişkin oldukları da tartışılır aslında. Lettie'nin de dediği gibi "İçlerine baktığında, yetişkinler de yetişkin değildir. Dışarıdan, büyük, düşüncesiz veya ne yaptıklarını bilen kişilermiş gibi görünebilirler. Ama içleri çocukken nasılsa öyledirler." Ne kadar yetişkin gibi görünsek de çocuktan farksızız. En azından bunun bilincinde olmayı ve içimizdeki çocuğa kulak vermeyi öğrenmeliyiz.

Kitabı baştan sona çok beğendim. Kurgusu, anlatımı, karakterler... kısaca her şeyiyle harikaydı. Geriye sadece başarılı bir son kalmıştı ve Neil (aaaahh o Neil) öyle güzel bir son yazmış ki kitaba! Bitirirken içimde hem kırgınlık vardı hem de başka şekilde bitmediği için rahatlama. Neil sana sesleniyorum! Bana Lettie'nin yaşadığı yolun sonundaki okyanusu söyle! Onu görmeye o kadar çok ihtiyacım var ki .·´¯`(>▂<)´¯`·.

Neil Gaiman hikaye olarak başladığı bu romanı sanki bizi kendine hayran bırakmak için yazmış. Artık ben de bir Neil fanıyım. Sizi de fan kulübümüze beklerim ^-^ Yolun Sonundaki Okyanus, Neil ile tanışmak için güzel başlangıç olacak.

Kitabı merak edenler için İthaki Yayınları'nın desteğiyle yaptığımız çekiliş Cumartesi gecesine kadar devam ediyor. 2 kişi bu güzel kitabı kazanma şansı bulacak! Kaçırmayın derim ;) SeGe blogundaki çekilişe katılmak için tık!


10 - 16 Kasım Tur Programı

10 Kasım segesegese.blogspot.com  |  Kitap Yorumu - Çekiliş
11 Kasım raflarinarasindan.blogspot.com  |  Kitap Yorumu - Ön Okuma
12 Kasım sssuigenerisss.blogspot.com  |  Kitap Yorumu - Bunları Biliyor musunuz?
13 Kasım kutsalyorumcu.blogspot.com  |  Kitap Yorumu - Alıntılar
14 Kasım pinucciasbooks.blogspot.com  |  Kitap Yorumu  -  Yazar Tanıtımı
15 Kasım thcodex.blogspot.com  |  Kitap Yorumu
16 Kasım mirielenda.blogspot.com  |  Kitap Yorumu - Kitap Kapakları

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder