6 Eylül 2014

Efsane - Marie Lu

GERÇEK, EFSANEYE DÖNÜŞECEK



Kitap: Efsane
Orjinal Adı: Legend
Yazar: Marie Lu
Yayıncı: Pegasus
Yayın Tarihi: Nisan 2014
Sayfa Sayısı: 320
Tür: Genç Yetişkin, Distopya
Goodreads | Kitap Yurdu

Puanım:

LOS ANGELES, KALİFORNİYA

CUMHURİYET

NÜFUS: 20,174,282


Bir zamanlar Amerika Birleşik Devletleri'nin batı kıyısı olarak bilinen yerde şimdi Cumhuriyet adında, komşularıyla sürekli savaşan bir ülke vardır.

Cumhuriyet'in seçkin sınıfından gelen on beş yaşındaki üstün yetenekli June, askerî bir dehaya sahiptir. İtaatkâr, hırslı ve kendini ülkesine adamış bu genç kız onun uğruna her şeyi yapmaya hazırdır.

Fakir bir aileden gelen on beş yaşındaki Day ise ülkenin en çok aranan suçlusu ve bir devlet düşmanıdır.

Kendisi gibi asker olan ağabeyi Metias öldürülünce June, Day'in peşine düşer. İnandıkları şeyler uğruna savaşan bu iki gencin kesi?en yolları, onları Cumhuriyet'in karanlık sırlarına götürecektir.

Geçen İzmir fuarında Pegasus'un bize gösterip gösterip vermeyerek çin işkencesi yaptığı Efsane'yi aylaaar önce okudum aslında. Ama finaller ve tez çalışmalarım nedeniyle yorumunu yapmayı unutmuşum :( Kitapla ilgili her detay aklımda olmadığı için pek özenilmiş bir yorum olmayacak ama aklımda kaldığı kadarını yazıyorum. Kitabı hala okumamış ve almayı düşünenler için yardımı olur umarım ^-^

Day, 10 yaşında Deneme'ye girmiş ve başarısız olduğu için Cumhuriyet tarafından götürülmüştür. Oradan bir şekilde kaçmayı başaran Day, geçen 5 yıl içinde Cumhuriyet'in en aranılan suçlusu haline gelir. Cumhuriyet, Day hakkında yaşı dışında hiçbir şey bilmediği için çocuğu bir türlü yakalayamıyor ve Day her seferinde suçlarına bir yenisini eklemeye devam ediyordur. Ancak Day'in küçük erkek kardeşi vebaya yakalanınca kimliğini belli etmeyi göze alarak hastaneden ilaç çalmaya karar verir. Gecenin bir saati hastaneye gelip ortalığı birbirine katan kahramanımız aradığı ilacı bulamaz ve kaçarken bir grup Cumhuriyet askeri peşine takılır. Yüzbaşı Metias ile karşı karşıya kaldıklarında kapışmaktan başka çaresi kalmaz. Bir şekilde onu etkisiz hale getirip kaçan kahramanımızın bilmediği bir şey vardır: O gece Yüzbaşı Metias ölecek ve suçlu olarak Day gösterilecektir.

"Seni bulacağım, Los Angeles'ın sokaklarını didik didik edeceğim. Gerekirse Cumhuriyet'teki her bir sokağı arayacağım. Seni oyuna getireceğim, kandıracağım, bulabilmek için yalanlar söyleyeceğim, insanları aldatacak, hırsızlık yapacağım, saklandığın yerden çıkmaya zorlayacak ve kaçacak hiçbir yerin kalmayana kadar takip edeceğim. Sana yemin ediyorum: Hayatın artık bana ait!"
June | Sayfa 54 

June, Deneme'den tam puan alan tek Cumhuriyet vatandaşıdır. Liseyi kısa zamanda bitirmiş ve üniversiteye başlamıştır. Abisi Metias gibi bir gün asker olacağı günü beklemektedir. June, sadece bir dahi değil ayrıca çok sorunlu bir öğrencidir. Her gün yeni bir belaya karışmadan edemiyor sonra da hem öğretmenlerinden hem de abisinden azar yiyordur. Kızımız ayrıca ünlü suçlu Day!e büyük hayranlık besliyordur, onu hiç tanımıyor olsa bile... Abisi Metias'ı Day'in öldürdüğünü öğrendiği gün ant içer: Day'i yakalayıp intikamını alacaktır! Onu yakalamanın da tek bir yolu vardır: Day gibi kimsesiz görünüp güvenini kazanmak. June, Day'i tanıdıkça onun kötü birisi olmadığını farketmeye başlar. Bir yanda inandıkları diğer yanda hisleri... Bir yanda kardeşinin intikamı diğer yanda Day'e olan aşkı... June hangi tarafı seçecek? Cumhuriyet hakkında bildiği her şey yalandan ibaretse, kime güvenebileceğini nasıl bilecek?

Efsane harika bir kitap! Düşman iki karakterin birbirine aşık olduğu hikayeler her zaman ilgimi çektiğinden oradan puanları topluyor benden. Ama yazarın anlatımı ve kitabın sağlam kurgusu da eklenince sevmemek gibi bir durumunuz olmuyor. Tabii benim gibi Distopya okuruysanız...

Kitapta tek puan kırdığım nokta karakterlerin yaşıydı. 10 yaşında Deneme denen bir teste tabi tutulduğunuzu düşünün. Bu testte sizden hem bazı soruları cevaplamanız hem de gücünüzün ölçüleceği aktivitelerde bulunmanız bekleniyor. Ben 10 yaşında bir çocuğun böyle bir testte tam puan alabileceğini düşünemiyorum. Day, 10 yaşında testi geçemeyince alınıp bir tesise götürülüyor. Bu tesisten bir şekilde kaçan kahramanımız 15 yaşına kadar tonla suç işliyor. Ben yazarın yerinde olsam o testi 15 yaşında yaptırır hikayenin geçtiği zamanda 18-19 yaşlarında olmalarını sağlardım. Bu şekilde daha mantıklı olurmuş gibi geliyor. Ama bu, kitabın başarısını gölgeleyecek kadar rahatsız edici değil. Sadece benim mantığım kaldıramadı diyelim.

Serinin diğer kitaplarının adları Deha ve Şampiyon. Deha bu ay içinde çıkacak gibi görünüyor. En kısa zamanda alıp okumam lazım!! Serinin ciltli oluşunun da ayrıca insanı çektiğini söyleyebilirim. Keşke Pegasus tüm popüler kitaplarını böyle ciltli çıkartsa *-*

2 yorum :

  1. tüm kitaplar ciltli olsa da kitaplıklarımız miss gibi görünse ^_^
    mutlaka alacağım bu kitabı! eeen kısa zamanda!

    YanıtlaSil
  2. Aynen *-* Yabancı bloggerlar kitaplıklarını gösteriyor hep ciltli ciltli :( Çok kıskanıyorum T_T

    YanıtlaSil