18 Aralık 2014

[Blog Tur] Marslı - Andy Weir | Tanıtım Videosu


Kitap: Marslı
Yazar: Andy Weir
Yayıncı: İthaki Yayınları
Çeviri: Emre Aygün
Yayın Tarihi: Aralık 2014 
Sayfa Sayısı: 415
Orijinal Adı: The Martian
Tür: Bilimkurgu, Macera

Puanım:
 

O, DÜNYANIN EN ÜNLÜ ADAMI. SORUN ŞU Kİ, DÜNYADA DEĞİL.

Altı gün önce, Mark Watney Mars'a ayak basan ilk insanlardan biriydi. Şimdi ise, orada ölmesi neredeyse kesin.

NASA'nın Mars'a insanlı uzay aracı göndermeyi planladığını biliyorsunuzdur. Hatta ilk proje olan Ares I 2011'de iptal edilmiş ve 5 Aralık 2014'te ilk adım atılarak insansız test amaçlı Orion aracı fırlatılmıştı. İşte tam da Orion fırlatılmışken yakın gelecekle ilgili harika bir bilimkurgu romanı elime geldi ve ben de ayıla bayıla hatta kahkahalar ata ata okudum. Marslı'dan bahsediyorum tabii ki :D

Kitabın konusuna gelirsek, NASA Mars'a 3. insanlı keşif aracını (Ares 3) yollamış ve 6 astronotun her birinin bu projede ayrı bir görevi var. Ancak kum fırtınası yüzünden daha 6. Solda (Mars'taki her güne verilen ad) proje iptal ediliyor ve astronotlar MTA'ya (Mars'a Tırmanma Aracı) doğru yola çıkıyorlar. Ancak bir anda Mark Watney'in göğsüne iletişim çanağından kopan antenlerden biri saplanıyor ve onu ekip arkadaşlarından uzağa fırlatıyor. Diğer astronotlar Mark'ın öldüğünü düşünerek fırtına devirmeden MTA'ya ulaşıyor ve eve dönüş yolculuğa başlıyorlar. Tabii bilmedikleri şey Mark'ın tesadüfi gelişen bazı olaylar sonucunda hayatta kaldığı. İşte hikayemiz böyle başlıyor.

İletişim çanağı kaybolduğu ve dünya ile iletişim sadece o çanak sayesinde kurulabildiği için Mark'ın yaşadığını haber verme imkanı yok. Bir sonraki Ares ekibi 4 yıl sonra Mars'a varacağından o zamana kadar hayatta kalması gerekiyor. Hub'da ihtiyacı olan çoğu şey var: su, oksijen, vitaminler... Ama yiyecekleri iradeli kullanması durumunda bile sadece 400 gün onu idare edebilir. Mark da Mars'a gelme görevini hayatta kalmak için kullanmaya karar veriyor. O, ekibin botanisti ve teknisyeni. Yani Mark tam da ihtiyacı olan bilgilere hatta daha fazlasına sahip. Tabii oksijeni, suyu, yiyeceği olmayan bir gezegende sadece NASA'nın ürettiği Hub'a bel bağlayarak yaşayamayacağını görünce tehlikeye girip bazı deneyler yapabiliyor ya da Hub içinde oluşturduğu patates tarlasını ekip biçebiliyor. Tabii tüm bunları yaparken günlük tutmadan da edemiyor ki bu günlükleri okuyoruz biz de.

"Bir yerde bir kere mahsul yetiştirdin mi, orayı “resmi” olarak kolonize etmiş olduğunu söylüyorlar. Yani teknik olarak, ben Mars’ı kolonize ettim. Kapak olsun, Neil Armstrong!"
Mark Watney | Sayfa 168

Bu kitapta biyolojiye, kimyaya, fiziğe hatta bilgisayar yazılımına doymaya hazır olun. Yiyecek sıkıntısı ile başlayıp Hub'daki bazı sorunlarla devam eden olaylarda sırasında çok fazla teknik bilgi veriyor yazarımız. Bu belki başka bir romanda sıkıcı olabilirdi ama Mark'ın eğlenceli karakteri sağ olsun merakla hatta arada ettiği küfürlerle eğlenerek öğreniyoruz bu bilgileri. Her eğitimci Mark'ı örnek alsa bu ülkede ne bilim adamları yetişirdi kim bilir! =P

Mark'ı nasıl açıklayabilirim bilemiyorum. Çok eğlenceli bir adamı Mars'a atın ve ne kadar çabalarsan çabala burada öleceksin deyin. Ben olsam muhtemelen daha en başında pes ederim ama Mark pes etmek nedir bilmiyor. Arada bir kısa öfke nöbetleri geçirse de her daim plan peşinde ve hayatta kalmak için her türlü tehlikeye girmeye hazır. Moralini bir an bile bozmayışı ve çok zeki oluşu sayesinde hayatta kalmayı başarıyor kahramanımız. Sonra bir bakıyoruz NASA'ya bile kafa tutar olmuş. Kısacası Marslı'yı okumaya başladığınız anda Mark'a aşık olmanız an meselesi sayın okurlar. Adam koli bandından "İleri Seviye Üretim Tekniği" diye bahsediyor yahu! Böyle şekerlik mi olur (。♥‿♥。)

"Evet, koli bandı neredeyse atmosfersiz ortamda da işe yarıyor. Koli bandı her yerde işe yarıyor. Koli bandı sihirlidir ve ona tapınılması gerekir."
Mark Watney | Sayfa 250

Gerçekçi kurgusu, eğlenceli anlatımı ve herkesin gönlünde taht kuracak ana karakteri ile Marslı, bu sene okuduğum en iyi kitaplar arasına girmiş bulunuyor. Lise son sınıfta olsam muhtemelen şu anda astronot olma planları yapıyor olurdum. Ciddiyim =D



Tanıtım Videosu

15 - 18 Aralık Tur Programı

15 Aralık   pinucciasbooks.blogspot.com  |  Kitap Yorumu - Ön Okuma
16 Aralık   raflarinarasindan.blogspot.com  |  Kitap Yorumu - Yazar Tanıtımı
16 Aralık   kutsalyorumcu.blogspot.com  |  Kitap Yorumu - Alıntılar
16 Aralık   mirielenda.blogspot.com  |  Kitap Yorumu - Bunları Biliyor musunuz?
17 Aralık   sssuigenerisss.blogspot.com |  Kitap Yorumu - Film Hakkında
17 Aralık   segesegese.blogspot.com |  Kitap Yorumu
18 Aralık   sohbetedecekkimseyok.blogspot.com  |  Kitap Yorumu
18 Aralık   thcodex.blogspot.com  |  Kitap Yorumu - Tanıtım Videosu

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder